Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
75 min.
Klaar in:
105 min.

Dit is niet zomaar ‘een bord spaghetti’, maar een recept dat regelrecht uit Bologna komt. Het ongebruikelijke van deze saus is het vleugje nootmuskaat en het ontbreken van knoflook. Serveren met pasta.


Ingrediënten:

  • 100 gr prosciutto, fijngesneden
  • 1 grote rode ui, fijngesneden
  • 4-5 wortelen, fijngesneden
  • 2-3 stengels selderie, fijngesneden
  • 4 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 gr mager rundergehakt
  • 350 gr varkensgehakt

Bereidingswijze:

1Prosciutto, ui, wortel en selderie op een snijplank heel fijn snijden.

2In een grote koekenpan op een middelhoog vuur de boter smelten. De prosciuottomix in ong. 10 minuten lichtbruin sauteren en daarbij vaak roeren. Overscheppen in een grote, zware sauspan.

3In dezelfde koekenpan olijfolie verhitten en runder- en varkensgehakt op een middelhoog vuur licht aanbraden. Constant roeren zodat het gehakt in kleine stukjes uiteen valt. De wijn toevoegen en de vlam verhogen. Flink laten sudderen en blijven roeren tot bijna al het vocht verdampt is. Het vleesmengsel aan de prosciutto in de sauspan toevoegen. Bouillon en tomatenpuree toevoegen. Op een hoge vlam aan de kook brengen, de vlam laag zetten en vervolgens gedeeltelijk afdekt onder regelmatig roeren 45 minuten laten sudderen.

4Intussen 2 eetlepels boter in de eerste koekenpan op een hoge vlam smelten. Kippenlever in 3-4 minuten stevig en lichtbruin sauteren. Uit de pan halen en in stukjes snijden. Apart zetten en tijdens de laatste 10 minuten met de saus meekoken.

5Enkele minuten voor opdienen de room door de saus roeren en verwarmen. De saus op smaak brengen met nootmuskaat, zout en peper.

Opbrengst:

28 broodjes