Voorbereiding:
25 min.
Bereiding:
130 min.
Klaar in:
275 min.

Dit recept voor pecannotentaart met stukjes chocola heb ik van een restauranthouder in Amerika gekregen. Zorg ervoor dat je goede kwaliteit pure chocola gebruikt en (ijs)koud water en koude boter voor het deeg. De taart wordt vrij stevig en hard, maar is ongelooflijk lekker… en vullend, je hoeft maar kleine puntjes te serveren.


Ingrediënten:

  • 680 gr bloem
  • 450 gr koude boter, in blokjes
  • 240 ml ijskoud water
  • 1/2 theelepel natuurazijn

Bereidingswijze:

1Bodem: Meng de blokjes boter met de bloem tot grove kruimels. Gebruik een keukenmachine om het deeg te mengen, zodat je de boter niet opwarmt met je handen. Voeg vervolgens het ijskoude water en de azijn toe en mix verder tot het net een samenhangend deeg is.

2Verspreid het deeg over een bakplaat en zet deze 30 minuten in de koelkast.

3Verwarm de oven voor op 150°C. Vet een ronde cakevorm (of springvorm) van 22/23 cm doorsnee in met boter en bestuif met bloem.

4Rol het gekoelde deeg uit tot een cirkel van iets meer dan een halve centimeter dik en iets groter dan de cakevorm, en bekleed hiermee zowel de bodem en de randen van de vorm (laat het deeg iets overhangen). Leg dan bakpapier over het deeg en vul de vorm met droge bonen of bakbonen (zodat de bodem niet gaat opbollen tijdens het bakken).

5Bak de bodem 20 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en bak nog eens 10 minuten. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen.

6Vulling: Verwarm de oven voor op 175°C.

7Mix de eieren, suiker, stroop (corn syrup) en vanille-extract in een kom tot een glad geheel.

8Bestrooi de afgekoelde bodem met de chocoladestukjes. Verdeel vervolgens de pecannoten hierover. Schenk het ei/stroopmengsel erover.

9Bak de taart 15 minuten in de voorverwarmde oven. Leg dan een deksel (of bakplaat) over de taart en bak nog eens 30 minuten. Haal de bakplaat weer van de taart en bak dan nog eens 40-60 minuten, tot de vulling stevig is en niet meer ‘wiebelt’. Dek eventueel de korst af met wat aluminiumfolie als dit te donker dreigt te worden.

10Laat de pecannotentaart afkoelen en zet minstens 2 uur in de koelkast voor serveren. Garneer met geschaafde chocola en slagroom (eventueel met een scheutje whiskey erdoor).

Opbrengst:

12 broodjes