Voorbereiding:
200 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
210 min.

Een klassieker! Het wordt steeds moeilijker om in Frankrijk een authentieke gekarameliseerde “omgekeerde appeltaart” te vinden. Gelukkig is hij thuis heel eenvoudig te maken. Heerlijk om meteen warm uit de oven te serveren.


Ingrediënten:

  • 225 gr bloem
  • 1 eetl suiker
  • 1/2 theel zout
  • 110 gr koude boter
  • 2-4 eetl ijskoud water

Bereidingswijze:

1Bloem, suiker en zout in een keukenmachine goed vermengen. De boter in kleine stukjes snijden, toevoegen en het geheel tot een kruimelig deeg mengen. Terwijl de machine draait het ijskoude water erbij schenken en de machine onmiddellijk stoppen als het deeg zich tot een bal vormt.

2Sla het deeg tot een platte schijf en laat het verpakt in keukenfolie minstens 1 uur in de koelkast rusten.

3De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6.

4De appels in lengterichting halveren, schillen en het klokhuis verwijderen. De bodem van een ovenschaal van ong. 24 cm doorsnede met 1/2 boter invetten en bestrooien met 1/2 basterdsuiker.

5Verdeel de appels zo dicht mogelijk tegen elkaar over de bodem, met het snijvlak naar boven. Bestrooien met resterende suiker en resterende boter erover verdelen. Zet de ovenschaal op een middelmatig vuur en laat de appels 20 minuten karameliseren. Schuif de schaal vervolgens 5 minuten in de oven tot de bovenkant begint te karameliseren. Uit de oven halen en apart zetten.

6Het deeg uitrollen tot een cirkel die groot genoeg is om schoel en appels in zijn geheel te bedekken. Langs de rand afsnijden, zodat het deeg over de appels, maar binnen de rand van de ovenschaal hangt. Weer in de oven schuiven en nogmaals 20 minuten bakken tot het deeg goubruin is.

7Uit de oven nemen, afdekken met een iets grotere presenteerschaal, het geheel met ovenwanten vastpakken, omkeren en de taart omgekeerd op de presenteerschaal laten glijden. Ietsjes laten afkoelen en serveren met een flinke lepel crème fraiche.

Opbrengst:

6 broodjes