Voorbereiding:
35 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
60 min.

Pompoen is een van de vele groenten die zowel in zoete als in hartige recepten kunnen worden gebruikt. Pompoentaart is het bekendste zoete recept. Deze magere versie wordt met filodeeg gemaakt in plaats van kruimeldeeg en de garnering bestaat uit vers fruit. De taartjes smaken uitstekend bij koffie of als dessert.


Ingrediënten:

  • 350 g pompoen vruchtvlees, circa 450 g met schil en zaden
  • 1 el zonnebloemolie
  • 15 g boter
  • 3 eieren
  • 1 pakje gecondenseerde melk, à 200 ml
  • 75 g lichtbruine ruwe rietsuiker
  • 4 el gemalen kokos
  • geraspte schil en sap van 1 sinaasappel

Bereidingswijze:

1Snijd de pompoen in stukken en doe deze in een pan. Bedek ze met water en breng aan de kook. Temper het vuur en laat 20 minuten zachtjes koken, of tot de pompoen zacht is. Laat uitlekken en doe de stukken opnieuw in de pan. Zet ze weer op het vuur en maak de pompoen fijn met een stamper. Verhit de puree nog 4 minuten onder regelmatig roeren, of tot het meeste vocht is verdampt. Zet opzij om af te koelen.

2Verwarm de oven voor op 190 °C. Verhit in een kleine steelpan tegelijkertijd de olie en de boter tot de boter smelt. Haal de pan dan van het vuur. Vet met een beetje van dit olie-botermengsel 8 taartvormpjes met een diameter van 7,5 cm lichtjes in.

3Meng de eieren, de melk, de rietsuiker, de kokos, de sinaasappelschil en het -sap, de kaneel, de gember en de nootmuskaat in een grote kom. Klop tot alles goed is gemengd, maar nog niet schuimt. Voeg de pompoenpuree toe en roer alles goed dooreen.

4Snijd uit het filodeeg 32 vierkante stukken van 12 × 12 cm (8 stukken uit elk blad). Leg in elk vormpje 4 stukken deeg en smeer elke laag in met een beetje van het olie-botermengsel. Leg de lagen zo op elkaar dat de hoeken niet recht boven elkaar liggen, maar als bloemblaadjes verspringen.

5Schep vervolgens de pompoenvulling in de vormpjes. Bak de taartjes 20-25 minuten of tot de vulling stevig is geworden. Laat ze afkoelen in de vormpjes tot ze lauw zijn.

6Leg boven op de taartjes de bramen, de bosbessen of de pruimenschijfjes en strooi er poedersuiker over. Serveer onmiddellijk.

Opbrengst:

8 broodjes