Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
30 min.

Mijn moeder maakte elke zaterdag voor de lunch steak met frites. Ik houd deze familietraditie in ere, maar dan op zondag. Ik gebruik een malse steak (entrecôte bijvoorbeeld) en Bintje aardappelen om de frites te maken. Als je geen Bintje kunt vinden, zijn King Edward, Maris Piper en Desiree ook geschikt. De friteuse die ik gebruik heeft een gekantelde mand, zodat de frites minder vet zijn. Ik gebruik zout op smaak gebracht met venkelzaad, erg lekker met frites.


Ingrediënten:

  • olie voor frituren
  • 8 medium aardappelen, geschild en in dunne frites gesneden
  • 1 biefstuk per persoon
  • 1 eetlepel gezouten boter
  • 2 eetlepels Muscadet (of een droge witte wijn)
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

1Verhit de olie in de frituurpan tot 190 C.

2Veeg de frites droog in een schone theedoek. Doe ze in de friteuse en bak 13 tot 14 minuten. Verwijder de frites en verlaag de temperatuur van de olie tot 180 C. Doe de frites weer terug in de friteuse en bak ze nog eens 4 minuten.

3Verwijder de frites uit de friteuse. Laat goed uitlekken en giet ze op een grote schaal bekleed met keukenpapier, dep ze droog om alle olie te verwijderen. Breng op smaak met zout.

4Verhit de boter in een koekenpan op hoog vuur. Bestrooi de biefstukken met zout en peper. Doe ze in de pan. Bak ze 3 minuten aan elke kant (als je je biefstuk rood wilt).

5Haal de biefstukken uit de pan en blus de pan af met de Muscadet.

6Serveer met de frites en de Muscadet saus.

Opbrengst:

4 broodjes