Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
90 min.

Cajun karbonades met veel groenten: witte kool, sla, selderij, enz. Serveer met rijst of aardappelen.


Ingrediënten:

  • 900 gr haaskarbonades (zonder bot), in blokjes gesneden
  • 1 snufje zout naar smaak
  • 1 snufje knoflookzout naar smaak
  • 1 snufje kruidenzout naar smaak
  • 3 eetlepels spekvet (vet dat vrijkomt bij het bakken van spek)
  • 4 uien, gesnipperd
  • 115 gr boter
  • 60 gr bloem

Bereidingswijze:

1Meng de blokjes karbonade in een kom samen met het zout, knoflookzout en kruidenzout, en zet apart. Verwarm het spekvet in een grote koekenpan en bak de uien hierin tot ze lichtbruin zijn, in ongeveer 10 minuten.

2Smelt de boter in een grote, zware pan op laag vuur, meng de bloem erdoor, en kook en roer tot de roux goudbruin is, in ongeveer 10 minuten. Let goed op, de roux verbrandt gemakkelijk. Voor een donkere roux, blijf je voortdurend roeren op een laag vuur totdat deze een diepe roodbruine kleur heeft, 20 tot 30 minuten. Verhoog het vuur. Meng de gebakken uien met het spekvet en de gekruide varkensvleesblokjes door de roux. Bak 10 minuten tot het vlees bruin is, onder voortdurend roeren.

3Roer de kool, sla, lente-uien, bladselderij, uitgelekte spinazie, Chinese mosterdkool, en raapstelen erdoor, en bak ze gaar, in ongeveer 30 minuten, roer vaak. Als het mengsel te droog wordt, roer er dan wat van de bewaarde spinazievloeistof door, een beetje per keer voor zover nodig.

Opbrengst:

8 broodjes