Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
30 min.

Deze rijke rijstschotel met knoflook, specerijen en kerstomaatjes, gecombineerd met gemarineerde en gegrilde kipfilet, smaakt heerlijk met een groene salade en een verfrissende raita.


Ingrediënten:

  • 4 kleine kipfilets, elke ca. 125 g
  • 1 grote teen knoflook, gesnipperd
  • 1 eetl. tikka-specerijenmengsel of mild kerriepoeder
  • 2 eetl. plantaardige olie
  • 1 ui, in ringen
  • 250 g basmatirijst, gewassen

Bereidingswijze:

1Laat de kip marineren: Snijd de kipfilets elk in 3–4 reepjes en vermeng ze met de helft van de knoflook en de helft van het specerijenmengsel. Laat dit intrekken terwijl u de pilaf maakt; schep de kipreepjes na ca. 10 min. nog eens om.

2Breng de rijst op smaak: Verhit de olie in een grote pan met antiaanbaklaag en bak hierin de uienringen met de resterende knoflook 3 min. op matig vuur. Schep de rijstkorrels hierin om en bestrooi ze met het resterende specerijenmengsel. Verwarm de grill voor op de hoogste stand, of verhit een geribbelde grillpan.

3Kook de pilaf: Schenk de hete bouillon bij de rijst en voeg ½ theel. zout plus de rozijnen toe. Breng de pilaf aan de kook, draai het vuur laag en laat hem afgedekt 10 min. koken zonder het deksel op te tillen. Na 10 min. is alle vloeistof opgenomen en hebben zich kleine stoomgaatjes in de rijst gevormd. Kook de pilaf afgedekt zo nodig nog 2 min. Voeg de koriander en tomaatjes toe, schep ze om zodat ze door en door warm worden en neem de pan van het vuur. Laat het gerecht nog 5 min. rusten. Voeg de pijnboompitten toe en schep ze met een vork losjes door de pilaf.

4Gril de kip: Leg de kipreepjes terwijl de rijst kookt onder de grill of in de grillpan en gril ze 6-8 min., of tot ze net gaar zijn; keer ze eenmaal. Schep de pilaf in een schaal en verdeel de kipreepjes erover. Garneer hem met de partjes citroen.

Opbrengst:

4 broodjes