Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
90 min.

Gevulde groenten zijn altijd gezonde ovenschotels. Deze uien zijn gevuld met een gehaktmengsel dat met typisch Midden-Oosterse specerijen op smaak is gebracht.


Ingrediënten:

  • 8 grote Spaanse uien (totaal ca. 2 kg)
  • 4 eetl. gele rozijnen
  • 4 eetl. bulgur
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetl. olijfolie

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 190°C/gasstand 5. Pel de uien voorzichtig en snijd het worteleind recht af, zodat de uien netjes rechtop blijven staan. Breng een grote pan water aan de kook, voeg de uien toe en kook ze 10 min. Giet ze af, maar vang 3 dl van het kookwater op. Laat de uien uitlekken en afkoelen.

2Doe de rozijnen en bulgur in een hittebestendige kom en overgiet ze met het kookwater van de uien. Laat 20 min. wellen tot alle vocht is opgenomen.

3Snijd 1 cm van de bovenkant van de uien af. Hol ze uit met een puntige theelepel of grapefruitlepel. Hak de afgesneden kapjes, het uitgelepelde vruchtvlees en de knoflook fijn (kan in een keukenmachine).

4Verhit de olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Bak hierin het gehakt ca. 5 min. onder regelmatig omscheppen met een houten pollepel, tot het rul is en licht kleurt.

5Schep het gehakt opzij en draai het vuur onder de pan laag. Voeg de komijn, kaneel, koriander en cayennepeper toe en roerbak ze 20 sec. mee. Voeg het uienmengsel toe en bak dit al roerend 1 min. Schep het gehakt erdoor en laat het geheel op middelhoog vuur onder af en toe roeren 10 min. pruttelen. Meng er het bulgurmengsel door en voeg zout en peper toe.

6Zet de uien rechtop in een licht ingevette ovenschaal of braadslee en vul ze met het gehaktmengsel. Dek af met aluminiumfolie en plaats 20 min. in de oven. Verwijder 10 min. voor het einde van de oventijd het folie. Serveer de gevulde uien direct.

Opbrengst:

4 broodjes