Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
55 min.
Klaar in:
65 min.

Ik heb dit recept van mijn vriend Hamid’s moeder – gewoonweg heerlijk! Je zou denken dat rijstepap te gewoon is om op te dienen tijdens een etentje, maar deze exotische versie zeker niet. Serveer in individuele ovenschaaltjes of dessert glazen voor een mooie presentatie.


Ingrediënten:

  • 125 gr arborio of andere rijst met korte korrel
  • 375 ml water
  • 1 liter melk
  • 150 gr basterdsuiker (of meer of minder naar smaak)
  • 2 eetlepels oranjebloesem water

Bereidingswijze:

1Doe de rijst en het water in een pan en kook gedurende ongeveer 8 minuten tot het het water geheel is opgenomen. Voeg de melk toe en laat op een zacht vuurtje gedurende ongeveer 30 minuten onder voortdurend roeren koken, zodat de rijst niet aan de bodem van de pan kleeft of gaat verbranden.

2Zodra de rijst heel zacht is (de melk moet niet volledig zijn opgenomen), roer je er de suiker door totdat deze is opgelost. Als de rijst te droog is, voeg je wat meer melk toe. Voeg vervolgens het oranjebloesem water toe en laat nog 1 minuut zachtjes koken. Roer de rijst weer goed en giet hem in een kom (de rijst moet nog vrij pappig zijn, de resterende vloeistof zal tijdens het afkoelen worden opgenomen). Plaats het in een schaal (of individuele schaaltjes), dek af met plastic folie en bewaar in de koelkast.

3Voor de compote: doe de abrikozen, water, suiker en het citroensap in een zware pan. Dek af en kook 10 minuten op laag vuur tot de abrikozen uit elkaar vallen. Laat de abrikozen afkoelen, laat ze vervolgens volledig koud worden in de koelkast en verdeel over de rijstpudding.

Opbrengst:

6 broodjes