Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
35 min.

Een leuk katenspek terrine recept met haring. Ik heb dit menig maal gemaakt en valt elke keer weer goed in de smaak.


Ingrediënten:

 • 2 dl visbouillon
 • 5 gelatineblaadjes (12 gr)
 • ½ bosje peterselie
 • 1 flinke sjalot
 • 4 verse haring (filets)
 • 80 gr katenspek in dunne plakjes gesneden
 • 1 pakje Brabants roggebrood
 • een smalle patévorm, 15×8 cm
 • ½ krop frisee sla
 • 6 kerstomaatjes
 • 6 roosjes peterselie

Bereidingswijze:

1Beleg de paté vorm met plasticfolie. Week de gelatine in koud water. Verwarm de visbouillon (niet koken) en los hier in op de geweekte gelatine blaadjes. Snipper het sjalotje en hak de peterselie fijn.

2Haal het katenspek door de gelatinegelei en leg deze gedeeltelijk overlappend in de patévorm, laat de uiteinden over de rand hangen. Schep een dun laagje gelei in de patèvorm en leg hierop een laagje roggebrood.(snijd het roggebrood passend) Bestrooi het met gesnipperde sjalot en fijngehakte peterselie. Leg hierop 2 van de haringfilets. Vul de vorm af met wat gelei en laat even opstijven in de koelkast.

3Neem de vorm uit de koelkast, leg er een laagje katenspek op en weer een laagje gelei. Vul de vorm verder af met een laagje ui, peterselie, roggebrood en haring. Leg er als laatste een laagje gelei over en vervolgens, dek de vorm af met het overlappende katenspek. En weer afstrijken met gelei.

4Laat de vorm opstijven in de koelkast of diepvries. Stort de haring terrine uit de vorm op een snijplank en snijd er mooie schijven van.

5Was de frisee sla en scheur die in stukken. Snijd de kerstomaatjes in tweeën. Mix alle ingrediënten van de dressing door elkaar.

6Presentatie: Leg op een koud bord enkele plukken van de frisee sla en daar tegen aan, een mooie schijf van de haringterrine met daarop een roosje peterselie. Nappeer wat van de dressing over de sla en garneer verder af met twee halve kerstomaatjes.

Opbrengst:

6 broodjes