Voorbereiding:
40 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
70 min.

Een broodje in de vorm van een schildpad. Kinderen helpen je graag dit leuke brood klaar te maken!


Ingrediënten:

  • 2 tl gedroogde gist
  • 1 el basterdsuiker
  • 120 ml warm water (45°C)
  • 120 ml melk
  • 1 el boter

Bereidingswijze:

1Doe het water in een klein kommetje en los hierin de gist op. Laat de oplossing in 10 minuten romig worden.

2Verwarm in een klein pannetje de melk tot bijna tegen het kookpunt (er moeten belletjes op komen). Haal het pannetje van het vuur en voeg de boter toe. Roer de boter door de melk totdat het helemaal gesmolten is en laat het vervolgens lauw worden.

3Vermeng in een grote kom gistmengsel, gekoelde melk, boter, ei, 250 gr bloem en zout en roer goed door elkaar. Voeg beetje bij beetje de resterende bloem toe (zorg ervoor dat alle bloem goed door het mengsel is opgenomen alvorens nieuwe bloem toe te voegen). Als een stevig deeg is ontstaan, leg het dan op een licht met bloem bestoven ondergrond en kneed totdat het glad en soepel is, ongeveer 8 minuten. Dek het deeg af en laat 10 minuten rusten.

4Verdeel het deeg in 7 stukken: een rondje met een diameter van 5 centimeter, 5 rondjes met een diameter van 2,5 centimeter en vorm van de rest van het deeg een grote cirkel.

5Leg de grote cirkel op een licht ingevette bakplaat en druk zachtjes aan. Maak met 4 van de 5 rondjes (met de diameter van 2,5 centimeter) de pootjes van de schildpad en vorm van het vijfde rondje een staart. Vorm het rondje (met de diameter van 5 centimeter) tot een hoofd. Bevestig ieder stukje aan het lijf door het uiteinde (het gedeelte dat tegen het lijf zit) plat te drukken, een beetje nat te maken met wat water en het vervolgens onder het lijf te schuiven. Maak twee oogjes van de rozijntjes.

6Bedek de schildpad met een schone, vochtige doek en laat het 20 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C/gasstand 6.

7Maak met een scherp mes kruislingse strepen over de rug van de schildpad, zodat het op een echt schild lijkt. Gebruik een schaar om de mond van de schildpad te maken en bak hem 20-25 minuten af op 200°C tot hij mooi bruin is.

Opbrengst:

15 broodjes