Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
225 min.
Klaar in:
245 min.

U hebt geen barbecue nodig, dit recept is voor elk weertype geschikt.


Ingrediënten:

  • 1 (330 ml) blikje of flesje bier
  • 350 ml water
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 2,25 kg varkens spareribs
  • 1 eetlepel boter
  • 125 gr ui, dun gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 blikje (400 gr) tomaatblikjes met sap

Bereidingswijze:

1Bier en water in een grote (stoof)pan schenken. Zout toevoegen en laten oplossen. Op een matig hoog vuur aan de kook brengen.

2In een grote koekenpan op een hoog vuur plantaardige olie verhitten. De ribjes aan beide kanten dichtschroeien en op een stuk keukenrol even laten uitlekken. De ribjes aan het bier-watermengsel toevoegen en eventueel meer water toevoegen zodat ze onder het vocht staan. In een gesloten pan 2 uur laten sudderen.

3Terwijl de ribjes sudderen in een sauspan boter smelten en daarin ui en knoflook sauteren tot de ui doorzichtig is. Tomaat, ketchup, suikerstroop, worcestersaus, mosterd, zout, hot saus en azijn toevoegen. Onder constant roeren zachtjes aan de kook brengen. Het vuur laag zetten en laten sudderen tot de ribjes gaar zijn.

4De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4.

5De ribjes laten uitlekken en over een ondiepe ovenschaal verdelen. De saus gelijkmatig over de ribjes scheppen, de schijven citroen halveren en de gehalveerd schijven op de saus leggen. Losjes met aluminiumfolie afdekken en 15 minuten in de oven zetten. De laatste 10 minuten het folie verwijderen (totale baktijd 25 minuten). De schil van de schijfjes citroen afhalen,weggooien en de rest van de schijfjes weer op de saus leggen. De ribjes op een bord serveren met een scheutje saus erover.

Opbrengst:

5 broodjes