Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
70 min.
Klaar in:
850 min.

Heerlijke rode bieten, op een authentieke Poolse manier ingemaakt. De bieten worden geraspt en dan ingemaakt, dus je kunt ze goed gebruiken als bijgerecht bij (koud) vlees, op een sandwich, etc. Bekijk ook de video van dit recept!


Ingrediënten:

  • 3 kilo rode bieten
  • 225 ml witte azijn
  • 150 gr suiker
  • 3 uien, in kwarten
  • 3 teentjes knoflook, gehalveerd

Bereidingswijze:

1Leg de bieten in een grote pan en bedek ze met water. Doe de deksel op de pan, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 1 uur sudderen tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij.

2Meng ondertussen de overige ingrediënten in een pan. Breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes sudderen. Zeef en vang het vocht op in een kom en zet opzij. Gooi de opgevangen ingrediënten weg.

3Schil de bieten zodra ze wat zijn afgekoeld. Rasp ze grof. Roer de geraspte bieten door het gezeefde azijnmengsel en zet afgedekt 12 uur opzij.

4Vul gesteriliseerde potten met het bietenmengsel, laat ongeveer 5 mm tot de rand vrij. Dek af met gesteriliseerde deksels.

5Leg een theedoek onderin een grote pan. Zet de potten op de theedoek en vul de pan dan met water, tot net onder de deksels. Doe de deksel op de pan en breng aan de kook, laat 10 minuten koken. Bewaar ongeopende potten op een donkere, koele plek. Zodra ze geopend zijn, moet je ze in de koelkast bewaren.

Opbrengst:

5 broodjes