Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
30 min.

Pittige tamarindepasta en citroengras brengen deze Thaise saus op smaak. De saus wordt geserveerd bij malse reepjes rundvlees en fijne rijstnoedels. De chilipeper maakt het gerecht pikant. De peultjes en de maïskolfjes zorgen voor kleur en knapperigheid, maar ook voor een goed evenwicht in dit snelle en eenvoudige gerecht.


Ingrediënten:

 • 1 tl tamarindepasta (toko)
 • 3 el kokend water
 • 2 el sojasaus
 • 2 tl sesamolie
 • 1 el rijstwijn (sake of mirin) of sherry
 • 100 g fijne rijstnoedels
 • 1 el zonnebloemolie
 • 225 g magere lendenbiefstuk, in reepjes gesneden
 • 85 g ui, in partjes gesneden
 • 2 tl fijngehakt citroengras
 • 1 verse rode chilipeper, zaad verwijderd en fijngesneden
 • 2 flinke tenen knoflook, geperst
 • 85 g peultjes, diagonaal gehalveerd
 • 6 jonge maïskolfjes, in plakjes gesneden
 • 100 g verse shiitake paddenstoelen of kastanjechampignons, in plakjes gesneden

Bereidingswijze:

1Meng de tamarindepasta en het kokende water in een kleine kom en laat 10 minuten weken. Roer regelmatig door om de pasta op te lossen. Meng de tamarindevloeistof die zo ontstaat met sojasaus, sesamolie en rijstwijn of sherry.

2Terwijl de tamarinde weekt, laat u de rijstnoedels 4 minuten weken in kokend water, of volgt u de instructies zoals die op de verpakking staan vermeld. Laat de noedels uitlekken, spoel onder koud stromend water en zet opzij om goed uit te lekken.

3Verhit de zonnebloemolie in een wok of een heel grote braadpan en roerbak het rundvlees op een hoog vuur gedurende circa 3 minuten tot het vlees goed gaar is geworden. Schep het vervolgens met een schuimspaan uit de wok en leg het opzij.

4Doe ui, citroengras, chilipeper en knoflook in de wok en roerbak het geheel 1 minuut op een hoog vuur. Voeg peultjes, maïskolfjes en paddenstoelen of champignons toe en roerbak vervolgens nog 2 minuten.

5Voeg het rundvlees weer toe. Voeg de tamarindevloeistof en de noedels toe en verhit al roerend gedurende circa 1 minuut. Serveer meteen en geef er de sojasaus bij voor wie dat wenst.

Opbrengst:

2 broodjes