Voorbereiding:
305 min.
Bereiding:
15 min.
Klaar in:
320 min.

Deze lichtgekruide krentenbroodjes zitten boordevol voedzaam gedroogd fruit. Ze zijn eenvoudig te maken en vooral lekker als u ze eventjes roostert en besmeert met een beetje boter of jam. Ideaal voor bij de koffie.


Ingrediënten:

  • 225 g witte bloem
  • 225 g volkorenbloem
  • 1 tl zout
  • 50 g boter, in kleine stukjes gesneden
  • 1 zakje instantgist, circa 7 g

Bereidingswijze:

1Zeef de witte en de volkorenbloem en het zout boven een kom. Voeg eventuele zemelen uit de zeef toe. Wrijf de boter erdoor. Voeg de gist, de suiker, de sultanarozijnen, de krenten en de kaneel toe. Maak in het midden een kuiltje en giet de melk erin. Meng en voeg indien nodig meer melk toe om een zacht deeg te krijgen.

2Leg het deeg op een lichtbebloemd werkblad en kneed het ongeveer 10 minuten tot het zacht en elastisch is. Leg het in een licht ingevette kom, dek af met een theedoek en laat 1-2 uur rijzen op een warme plek, of tot het is verdubbeld in volume.

3Leg het deeg opnieuw op het lichtbebloemd werkblad en druk met uw knokkels de lucht eruit. Kneed nog 2-3 minuten en verdeel het deeg dan in 10 gelijke porties. Vorm van elke portie een rond broodje.

4Leg de broodjes op 2 ingevette bakplaten en dek ze af met een theedoek. Laat 30-60 minuten rijzen op een warme plek, of tot ze een beetje zijn opgezwollen.

5Verwarm de oven tegen het einde van het rijzen voor op 220 °C. Verwijder de theedoek en bestrijk de broodjes met melk. Bak ze 10-15 minuten of tot ze bruin zijn. Leg ze op een rooster om af te koelen. Serveer ze warm, of doorgesneden en geroosterd. Deze broodjes zijn het lekkerste op de dag van bereiding, maar u kunt ze ook nog 1-2 dagen bewaren.

Opbrengst:

10 broodjes