Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
35 min.

De falafel, het traditionele kikkererwtenkoekje uit het Midden-Oosten, wordt gewoonlijk gefrituurd. Deze heerlijk gekruide, moderne versie wordt echter in de oven gebakken. Het gerecht is daardoor minder vet, maar smaakt even voortreffelijk. De falafel wordt geserveerd in pitabrood, met sla en een frisse yoghurtdressing.


Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten, circa 400 g, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 tl olijfolie, extra vergine
  • ½ tl gemalen komijn (djinten)
  • flinke snuf cayennepeper
  • flinke snuf kurkuma
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 el citroensap
  • 1 middelgrote wortel, fijngeraspt

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de kikkererwten met de olie in een kom en maak er met een aardappelstamper een smeuïge massa van. Roer er komijn, cayennepeper, kurkuma, knoflook, citroensap, wortel, koriander en zout en peper naar smaak door. Of meng alle ingrediënten, behalve de wortel en koriander, in een keukenmachine; doe het mengsel daarna in een kom en roer wortel en koriander erdoor.

2Maak van het mengsel 16 platte, ronde koekjes van ongeveer 3 cm diameter en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 15-20 minuten totdat ze krokant en lichtbruin zijn, draai ze halverwege om.

3Leg ongeveer 3 minuten voor het einde van de baktijd de pitabroodjes in de oven. Snijd de broodjes in de breedte door en maak er voorzichtig een opening in.

4Vul het pitabrood voor de helft met de sla en plakjes tomaat en verdeel er dan de falafel over. Meng yoghurt en munt, breng op smaak met peper en zout en sprenkel deze dressing over de falafel. Serveer de pitabroodjes warm.

Opbrengst:

4 broodjes