Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
180 min.
Klaar in:
210 min.

Makkelijk, smakelijk en niet alleen voor koude dagen.


Ingrediënten:

  • 750 gram stoofvlees (rund of lam), in stukken van plm. 3×3
  • Bakje vet spek in kleine dobbelsteentjes (of margarine/boter/zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook
  • ca. 1 liter runderbouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 flesje Guiness, Trappist of Duvel
  • 2 tl suiker
  • 2 takjes tijm

Bereidingswijze:

1Bak het spekvet uit (of verhit de olie/boter margarine) in een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe het vlees in porties in de pan en bak het rondom bruin. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Doe nu de bouillon, de tomatenpuree, het bier, evt. de suiker, de tijm, de laurierblaadjes en de Worcestersaus erbij en breng aan de kook.

2Zet het vuur laag, sluit de pan en laat ca. anderhalf uur sudderen (kookplaatje) of zet het in de oven op 110-120°C. De kook/suddertijd is ’n beetje arbitrair: het vlees moet echt bijna uit elkaar vallen.

3Smelt ondertussen wat boter/vet/margarine in een andere grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de uien, de aardappels en de wortels/selderij/etc 10-20 minuten. Voeg ze dan toe aan de stoofpot. Laat nog een half uur sudderen, voeg zout en peper naar smaak toe, bestrooi met de peterselie en serveer.

4Stevig, grof (boeren)brood past er goed bij (zelf bakken); maar je kunt er ook wat extra piepers in doen. En ’n half uurtje voor het klaar is doe ik er ook nog een fikse eetlepel appelstroop en/of wat plakken ontbijtkoek (verkruimeld) bij. Klinkt raar, maar is wel erg lekker… Ook een mogelijkheid: doe er wat (kook)chocolade bij.

Opbrengst:

4 broodjes