Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
75 min.

Dit is de perfecte manier om restjes kerstkalkoen en aardappelpuree op te maken. Omdat de ovenschotel zich goed laat invriezen, kun je er een keer in januari van genieten, als je geen tijd of zin hebt om te koken.


Ingrediënten:

  • 4 plakjes gerookt ontbijtspek
  • 45 gr boter
  • 3 eetlepels bloem
  • 425 ml kippen- of kalkoenbouillon
  • 1 prei, in dunne ringen

Bereidingswijze:

1Bak de plakjes spek onder de grill gaar, snijd dan in stukjes en zet apart. Tenzij je de taart invriest, verwarm je de oven voor op 180°C / gasovenstand 5.

2Smelt de boter in een pan op matig vuur en roer de bloem erdoor. Bak en roer de bloem een paar minuten (dit is een roux). Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Roer de prei erdoor en laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg de verse tijmblaadjes, erwten, stukjes spek en kalkoen toe.

3Schep alles in een ovenschaal en leg er de overgebleven aardappelpuree op. Je kan de ovenschotel in dit stadium invriezen of 20 – 30 minuten in de oven bakken tot hij door en door warm is en de aardappelpuree een knapperig, goudbruin korstje heeft gekregen.

Opbrengst:

6 broodjes