Voorbereiding:
35 min.
Bereiding:
50 min.
Klaar in:
85 min.

Heerlijke, luchtige, doughnut/oliebolachtige koekjes met room van binnen. Daarna worden ze bedekt met nog meer room en likeur en door de suiker gerold.


Ingrediënten:

  • 25 gr verse gist
  • 500 ml melk
  • 500 gr bloem
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 100 gr fijne witte suiker
  • 8 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 170°C / gasovenstand 3.

2Los de gist op in een beetje melk. Vet een bakplaat in en bedek met wat bloem.

3Zeef de bloem op een werkvlak. Voeg wat zout toe en maak een kuiltje in het midden. Breek hier de eieren in. Voeg de suiker toe, 8 eetlepels olijfolie en de gist opgelost in de melk. Maak een glad deeg van alle ingrediënten, voeg meer melk toe als dit nodig is.

4Maak kleine balletjes van 4 cm en leg ze op de voorbereide bakplaat. Bedek ze met een theedoek en laat ze rijzen tot ze in grootte verdubbeld zijn.

5Bak ze 40 minuten in de oven tot ze goudbruin en luchtig zijn. Laat ze afkoelen.

6Maak ondertussen de room. Breng de melk aan de kook in een diepe steelpan en voeg de geraspte citroenschil toe.

7Klop de eierdooiers met de suiker in een kom en voeg de bloem beetje bij beetje toe. Voeg de warme melk met de citroenschil toe en blijf roeren met een garde. Giet alles terug in de diepe pan op laag vuur, blijf roeren en laat 2 minuten sudderen. Giet de room in een koude kom en voeg 2 lepels Centerbe likeur toe en laat afkoelen.

8Zodra de room is afgekoeld vul je een spuitzak met 3/4 van de room. Spuit wat room op de platte zijde van een balletje en voeg twee balletjes samen. Herhaal dit met alle balletjes.

9Voeg wat melk toe aan de resterende room en rol de balletjes hierdoor. Bestrijk ze met de Alchèrmes likeur en rol ze door de suiker.

Opbrengst:

4 broodjes