Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
35 min.

Typisch Amerikaanse muffins zijn ideaal als ontbijt, aangezien ze de energiestoot leveren die het lichaam nodig heeft om de dag te beginnen. Dit recept barst van de voedingsvezels, vitaminen en mineralen.


Ingrediënten:

  • 85 g volkorenbloem
  • 150 g witte bloem
  • 2 tl zuiveringszout
  • snufje zout
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • 50 g donkere melassesuiker
  • 30 tarwekiemen

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een muffinbakplaat met 12 vormpjes in. Elk vormpje moet bovenaan een diameter van 6-7,5 cm hebben en 2,5-4 cm diep zijn.

2Zeef de volkoren- en de witte bloem, het zuiveringszout, het zout en de kaneel boven een kom, en voeg tenslotte ook eventuele zemelen uit de zeef weer toe. Roer er dan de suiker, de tarwekiemen en de rozijnen door en maak in het midden een kuiltje.

3Meng de yoghurt, de olie, het ei en de sinaasappelschil en het -sap voorzichtig door elkaar. Giet dit mengsel in het kuiltje van het bloemmengsel en meng enigszins tot de droge ingrediënten vochtig zijn. Klop niet te hard.

4Verdeel het mengsel gelijkmatig over de muffinvormpjes in de bakplaten. Bak de muffins 15-20 minuten of tot ze goed zijn gerezen en stevig aanvoelen. Laat ze in de bakplaat afkoelen gedurende 2-3 minuten en leg ze dan op een rooster. Muffins zijn vers gebakken het allerlekkerste, als ze nog een beetje warm zijn. Ze zijn echter ook lekker als ze helemaal zijn afgekoeld. U kunt ze tot 2 dagen bewaren in een luchtdichte doos.

Opbrengst:

12 broodjes