Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
15 min.
Klaar in:
35 min.

Het recept voor deze luchtige broodjes lijkt op het recept van mijn oma. Ze zijn heerlijk met jam, boter, en honing. Mijn oma maakte ze bijna elke dag.


Ingrediënten:

  • 1/2 theelepel reuzel
  • 250 gr bloem
  • 3/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel baksoda
  • 2 theelepels bakpoeder

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 230°C. Vet een bakplaat met 1/2 theelepel reuzel in.

2Meng de bloem, zout, baksoda en bakpoeder in een kom samen. Rasp de bevroren boter en 2 eetlepels bevroren reuzel door het bloemmengsel met een kaasrasp, en roer lichtjes een paar keer door elkaar. Maak met je vingers een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en giet het spek bakvet en de karnemelk in het kuiltje. Kneed het deeg snel en lichtjes samen met je vingertoppen voordat de boter en reuzel gaat smelten. Het deeg zal kleverig zijn.

3Leg het deeg op een bloem bestoven werkvlak, en druk het zachtjes plat. Bestrooi de bovenkant van het deeg met bloem en vouw het dubbel, druk het deeg naar beneden, vouw weer, en herhaal dit tot je het deeg 4 of 5 keer dichtgevouwen hebt. Pak een deegroller, en rol het deeg uit tot een vierkant van ongeveer 1 cm dik. Snij het deeg in rondjes van ong. 6 cm (je kunt hiervoor een omgedraaid glas gebruiken). Draai het glas bij het uitsnijden, om de randen te verzegelen. Op deze manier zullen de randen minder rijzen in de oven. Leg de koekjes op de bakplaat zodat de randen elkaar net aanraken.

4Bak in de voorverwarmde oven tot ze gerezen zijn en er licht goudbruin uitzien, 15 tot 20 minuten.

Opbrengst:

8 broodjes