Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
555 min.

In dit gerecht worden zeebaarsfilets besprenkeld met rijstwijn en vervolgens gestoomd en geserveerd met een Chinese zwarte-bonensaus die op smaak is gebracht met gember, knoflook en sojasaus. Serveer de vis met zilvervliesrijst.


Ingrediënten:

  • 125 g gedroogde zwarte bonen, ten minste 8 uur geweekt
  • 4 zeebaarsfilets, circa 550 g in totaal, met vel
  • 1 el rijstwijn
  • peper en zout
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 2 sjalotjes, fijngesneden

Bereidingswijze:

1Laat de geweekte bonen uitlekken en spoel ze af met koud stromend water. Doe ze in een steelpan, bedek met veel koud water en breng vervolgens aan de kook. Laat 10 minuten flink koken, temper vervolgens het vuur en laat nog 45-60 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn. Laat uitlekken en zet opzij.

2Schik de zeebaarsfilets in één laag in een stoomkoker. Besprenkel ze met de rijstwijn en breng op smaak met peper en zout naar wens. Dek af en laat circa 10 minuten stomen, afhankelijk van de dikte van de filets. Ze moeten stevig en ondoorzichtig zijn en uit elkaar vallen als u er met een mes in prikt.

3Verhit ondertussen de olie in een pan of wok, voeg de knoflook, de sjalotjes en de gember toe en roerbak 3-4 minuten of tot alles zacht is. Voeg de bonen, de bouillon, de sojasaus, de sherry en de suiker toe en roerbak tot alles heet is.

4Meng de maïzena met 2 eetlepels water tot een smeuïg mengsel en voeg dat toe aan de pan of wok. Breng het geheel aan de kook, roer tot de saus dik is en laat 1-2 minuten sudderen terwijl u vaak roert.

5Leg de gestoomde zeebaarsfilets op 4 borden. Schep de zwarte-bonensaus erover, garneer met de verse kruiden en serveer.

Opbrengst:

4 broodjes