Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
180 min.
Klaar in:
210 min.

Deze rijke, stevige fruitcake is perfect voor Kerstmis. Met een glazuur op basis van marsepein wordt de cake nog feestelijker. De bereiding van dit recept begint in oktober of november zodat de cake kan ‘rijpen’ voor de feestdagen.


Ingrediënten:

  • 450 gr geglaceerde kersen
  • 225 gr gemengd konfijt
  • 300 gr rozijnen
  • 150 gr droge krenten
  • 175 gr pitloze dadels, fijngesneden
  • 125 gr blanke amandelen, gehakt
  • 120 ml whisky
  • 4 el bloem
  • 250 gr bloem
  • 1/2 tl bakpoeder

Bereidingswijze:

1In een middelgrote kom kersen, konfijt, rozijnen, krenten, dadels en amandelen vermengen. Whisky erdoor roeren en 2 uur of een nacht laten intrekken. Het geweekte fruit met 4 eetlepels bloem omroeren.

2De oven voorverwarmen op 140°C/gasstand 1. Een ronde cakevorm van 20 cm invetten, met bakpapier beleggen en opnieuw invetten. In een kommetje 250 gr bloem, baksoda, kruidnagels, pimentpoeder, kaneel en zout vermengen en apart zetten.

3In een grote kom de boter licht opkloppen. Geleidelijk basterdsuiker en eieren erdoor roeren. Donkere suikerstroop en appelsap vermengen en afwisselend met het bloemmengsel door de botermix kloppen (4 droge en 3 vloeibare porties). De bebloemde vruchtjes erdoor scheppen en het beslag in de ingevette bakvorm scheppen.

43-3 1/2 uur in de voorverwarmde oven bakken tot een vleespen schoon uit het midden verwijderd kan worden. De cake uit de bakvorm halen en het papier verwijderen. De cake volledig laten afkoelen en vervolgens in vetvrij papier wikkelen. Bewaren in een luchtdichte trommel.

Opbrengst:

16 broodjes