Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
45 min.
Klaar in:
105 min.

Serveer dit traditionele Tsjechische kerstbrood met boter. U kunt het ook roosteren en met jam of poedersuiker eten, maar dat is afhankelijk van plaatselijk gebruik en voorkeur. De bereidingstijd is wat lang, maar zeker de moeite waard!


Ingrediënten:

  • 1 eetlepel actief bakkersgist
  • 4 eetlepels warm water (45°C)
  • 100 gr suiker
  • 125 gr boter
  • 1 ei, geklopt
  • 1 theelepel zout
  • 450 ml warme melk, afgekoeld
  • 750 gr bloem, gezeefd
  • 1 mespuntje gemberpoeder

Bereidingswijze:

1Gist in warm water oplossen en apart zetten.

2In een grote kom suiker en boter romig opkloppen. Geklopt ei en zout toevoegen. Afgekoelde melk erdoor roeren en vervolgens het gist. 200 gr bloem toevoegen en tot een glad beslag slaan. Afdekken en in ong. 1 uur tot een luchtig beslag laten rijzen.

3Kruiden en sinaasappelbeslag door het beslag roeren. Resterende bloem toevoegen en tot een zacht beslag vormen. Op een licht bebloemde plank leggen en kneden tot het deeg zacht en elastisch is. Rozijnen en konfijt erdoor kneden. In een goed met olie ingevette kom leggen en 1 keer omdraaien zodat de buitenkant een olielaagje heeft. Afdekken en op een warme plek in ong. 2 uur tot verdubbeld volume laten rijzen.

4Het deeg in 10 gelijke porties verdelen, uitrollen tot de gewenste lengte en 15 minuten laten rijzen. Over een royaal ingevette bakplaat verdelen en elke keer 3 repen tot een vlecht vormen. Vlecht vanuit het midden en werk losjes naar de uiteinden toe. De uiteinden samendrukken. De resterende 2 samendrukken en langs de onderkant van de vlecht leggen.

5In een kommetje eierdooier en melk opkloppen en daarmee de vlechten besmeren. Amandelschaafsel erover strooien. Het proces herhalen voor het 2e brood en 45 minuten laten rijzen.

645 minuten in een voorverwarmde oven bakken (180°C/gasstand 4). Het brood op een rooster leggen en volledig laten afkoelen. Houd het brood daarbij bedekt, zodat het een zachte korst krijgt. Poedersuiker erover strooien.

Opbrengst:

30 broodjes