Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
120 min.
Klaar in:
210 min.

Voor Chinese handgetrokken noedels, een traditie uit Lanzhou in het noordwesten van China, heb je maar drie ingrediënten en een beetje geduld nodig. Ze worden Lamian genoemd en in dit recept geserveerd in een rundvleessoep. Een echte Chinese specialiteit! Bekijk ook de video van dit recept.


Ingrediënten:

 • 4 liter water
 • 1 kilo runderlappen, in blokjes
 • 20 gr gemberwortel, gesneden
 • 2 eetlepels Sichuan peperkorrels
 • 2 gedroogde tsaoko
 • 2 stukjes gedroogde mandarijnenschil
 • 4 laurierblaadjes
 • 2 eetlepels zout, of naar smaak
 • 1 kilo bloem
 • 600 ml water
 • 4 eetlepels olie

Bereidingswijze:

1Voor de soep: Breng 4 liter water aan de kook. Voeg rundvlees, gember, peperkorrels, tsaoko, gedroogde mandarijnenschil en laurierblaadjes toe; breng weer aan de kook, zet dan het vuur lager en laat 2 uur met de deksel op de pan zachtjes koken. Haal na 2 uur de hele kruiden/specerijen eruit, en breng de bouillon op smaak met zout.

2Voor de noedels: Doe de bloem in een grote kom en voeg geleidelijk 600 ml water toe. Meng tot een deeg en kneed tot het glad is, 15-20 minuten. Dek af met plastic folie en laat 15 minuten rusten. Kneed 2 minuten diir, dek weer af en laat nog eens 15 minuten rusten. Kneed het deeg dan nogmaals 2 minuten door.

3Verdeel het deeg in 4 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een dikte van 1 cm. Bestrijk beide kanten met olie en leg ze dan op elkaar. Dek af met plastic folie en zet 10-15 minuten opzij.

4Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Voeg de gesneden daikon toe als het water kookt. Kook in 10-15 minuten gaar. Schep de daikon uit het water en laat uitlekken, maar bewaar het water om de noedels in te koken.

5Leg een van de lappen deeg op een snijplank en snij er reepjes van 5 mm dik van. Hou met je handen de uiteinden van een reepje vast en trek ze uit tot 80-90 cm lang. Vouw in drieën en trek weer uit tot 80-90 cm.Schud ze meermalen uit en laat ze dan in kokend water zakken om ze direct te koken. De lengte van 1 noedel moet ongeveer 2-3 meter zijn. Voeg 2 of 3 uitgetrokken noedels meer toe en kook elke portie noedels in 5-10 minuten gaar. Herhaal het proces met de resterende lappen deeg en serveer de noedels direct als een portie klaar is.

6Leg de uitgelekte noedels in een kom. Schenk de runderbouillon erover, samen met wat rundvlees, daikon en extra garnering: gehakt knoflookblad, koriander en chili olie als je van pittig houdt.

Opbrengst:

8 broodjes