Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
15 min.
Klaar in:
30 min.

Boekweit is geen echt graan maar wordt wel op dezelfde manier bereid. De korrels zijn bijzonder snel klaar en hebben een nootachtige textuur en een milde, aromatische smaak die goed past bij groenten en romige kaassaus.


Ingrediënten:

  • 150 g geroosterde boekweit (kasha)
  • 4 dl kokendheet water of bouillon (van blokje)
  • 2 dl halfvolle melk, vermengd met 2 dl water
  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 grote prei, in dunne ringetjes

Bereidingswijze:

1Doe de boekweit met het water of de bouillon in een grote pan en voeg ½ theel. zout en wat peper toe. Breng dit aan de kook, draai het vuur laag en kook de boekweit afgedekt 10 min., of tot alle vloeistof is opgenomen. Neem de pan van het vuur en laat de boekweit afgedekt nog 5 min. rusten. Schep de korrels vervolgens losjes om met een vork.

2Doe terwijl de boekweit kookt de melk en het water in een pan en voeg een beetje zout toe. Kook hierin de bloemkool en prei in ca. 7 min. beetgaar. Schep de groenten met een schuimspaan in een grote, ondiepe, voorverwarmde ovenschaal. Voeg de boekweit en spinazie toe en schep alles om.

3Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Roer de maïzena met 3 eetl. koud water tot een papje en klop dit door het warme melkmengsel. Verwarm dit al roerend op matig vuur tot het bindt. Voeg de boter toe en laat de saus nog 5 min. trekken. Neem hem van het vuur en roer er twee derde van de kaas door tot deze gesmolten is. Maak de saus op smaak af met zout en peper. Schep hem over de groenten en boekweit uit en schep alles licht om.

4Verdeel de halve kerstomaatjes over de ovenschotel en bestrooi hem met de rest van de geraspte kaas. Zet hem onder de grill tot het kaaslaagje mooi kleurt. Serveer hem direct.

Opbrengst:

4 broodjes