Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
45 min.
Klaar in:
75 min.

Dit gerecht komt uit de tijd dat ik in het leger zat, en ik grootschalige lekkere en pittige gerechten op tafel zette voor de soldaten. Ik heb het recept in de loop der jaren verfijnd tot deze heerlijke pastasaus.


Ingrediënten:

 • 2 blikken (totaal 800 gr) tomatenblokjes
 • 1 blik (van ong. 400 gr) gezeefde tomaten
 • 1250 gr gepelde tomaten in blik
 • 235 ml rode wijn
 • 170 gr groene olijven, in stukjes gesneden
 • 4 theelepels zeezout
 • 2 eetlepels gedroogde basilicum
 • 2 theelepels gedroogde oregano
 • 1/2 theelepel paprikapoeder
 • 1/2 theelepel cayenne peper
 • 3 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

1Meng de tomatenblokjes, gezeefde tomaten, en gepelde tomaten samen met 235 ml rode wijn, groene olijven, vier theelepels zeezout, basilicum, oregano, paprikapoeder en cayennepeper. Doe dit alles in een slowcooker en zet deze op een lage stand.

2Zet, terwijl de slowcooker opwarmt, een koekenpan op matig vuur en verwarm hierin 3 eetlepels olijfolie. Doe ong. 120 gr van de zoete ui in de pan en bak deze tot de ui net zacht begint te worden, ongeveer 2 minuten. Roer er dan 1 teentje knoflook door. Bak het mengsel gedurende 3 minuten voordat je de peterselie en champignons toevoegt. Zet het vuur lager, en laat het mengsel ongeveer 10 minuten sudderen. Roer er de bruine basterdsuiker door, en meng goed zodat de suiker oplost.

3Verwarm, terwijl de peterselie en champignons sudderen, wederom 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan op matig vuur en voeg, al roerende, de resterende ui en de worst toe. Bak de worst bruin, en verbrokkel het vlees met een pollepel terwijl je bakt, ongeveer 10 minuten. Garneer het mengsel met witte peper en komijn. Giet vervolgens 235 ml rode wijn in de koekenpan, en roer goed. Laat ongeveer 10 minuten sudderen, en giet het worstmengsel dan in de koekenpan met de peterselie en champignons. Breng aan de kook op matig vuur, ongeveer 10 minuten. Giet het worstmengsel in de slowcooker.

4Laat 8 uur of een hele nacht in de slowcooker sudderen. Voeg meer rode wijn of water toe als dat nodig is, b.v. als de saus te dik wordt of om droogkoken te voorkomen.

Opbrengst:

16 broodjes