Voorbereiding:
145 min.
Bereiding:
45 min.
Klaar in:
190 min.

In veel landen bakte men vroeger brood waar aardappelpuree aan toegevoegd was. Een goed idee, want aardappelen leveren veel kalium, vitamine C en B6.


Ingrediënten:

  • 3 eetl. suiker
  • 4 eetl. lauwwarm water (40-45°C)
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 250 g gepureerde aardappel
  • 2½ dl magere melk
  • 30 g boter

Bereidingswijze:

1Roer in een kommetje 1 eetl. suiker door het lauwwarme water. Strooi de gist erover. Laat dit 5 min. staan tot zich schuim vormt. Roer het om.

2Doe aardappelpuree, melk, 2 eetl. suiker, boter en zout in een pan en verwarm het tot de boter smelt. Druk de puree door een pureeknijper in een grote kom. Meng er het gistmengsel en 330 g bloem door, zodat u een deeg krijgt.

3Strooi de resterende 110 g bloem op uw werkvlak en leg het deeg hierop. Kneed het deeg circa 10 min. tot het glad en elastisch is. Voeg hierbij zo nodig nog wat bloem toe. Wentel de deegbal rond in een licht met olie ingevette kom. Dek deze losjes af met folie en laat het deeg op een warme plaats in circa 1¼ uur uitrijzen tot het dubbele volume.

4Vet een broodvorm van 22 × 12 cm licht in met olie. Sla het deeg terug, kneed het nog even door en druk het in de bakvorm. Laat het losjes afgedekt met plasticfolie op een warme plaats in circa 45 min. narijzen tot het dubbele volume.

5Verwarm de oven voor op 175°C. Bestrijk het brood met het ei en strooi het maanzaad erover. Kerf de bovenkant overlangs in met een mes.

6Bak het brood 40 tot 45 min. tot het gaar is en enigszins wijkt van de randen. Stort het op een rooster en laat het minstens 1 uur afkoelen.

Opbrengst:

12 broodjes