Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
45 min.

Zwaardvis heeft een bijzondere, stevige consistentie, maar wil nog wel eens wat droog uitvallen. Dat probleem kunt u ondervangen door de vis te stomen in papieren pakketjes, samen met Thaise smaakmakers: zo blijft de vis heerlijk mals.


Ingrediënten:

  • 8 bosuitjes
  • 200 g paksoi, in dunne reepjes
  • 100 g peultjes, in zeer dunne lengtereepjes
  • 2 eetl. limoensap
  • 1 eetl. Thaise vissaus (nam pla)
  • 2 theel. sesamolie
  • 4 moten zwaardvis, elk ca. 140 g

Bereidingswijze:

1De bosuitjes doormidden snijden en vervolgens in dunne sliertjes. Samen met peultjes en paksoi in een kom doen. In een kommetje 1 eetlepel limoensap vermengen met vissaus en sesamolie. 1 eetlepel van dit mengsel door de groenten scheppen.

24 vellen bakpapier van 30×30 cm uitknippen. In het midden van elk vel een 1/4 van het groentemengsel scheppen. De moten vis erop leggen.

31 theelepel sereh apart houden. De rest vermengen met chilipeper, knoflook en gember en in een vijzel vermalen, zodat de aromatische oliën vrijkomen. Resterende mengsel visssaus erdoor roeren. De stukken vis met de saus insmeren en vervolgens de sliertjes djeroek-poeroet erop leggen. De pakketjes losjes dichtvouwen en de randen samenvouwen. Leg de pakketjes in een stoominzet.

4De bouillon in een pan schenken. De resterende sereh, de resterende eetlepel limoensap en de rijst toevoegen. Aan de kook brengen en de rijst afgedekt 5 minuten laten koken. De stoominzet op de pan zetten en de pakketjes 15 minuten afgedekt stomen terwijl de rijst in de pan eronder gaarkookt en alle bouillon wordt opgenomen.

5De stoominzet van de pan nemen en de pakketjes 2-3 minuten laten rusten. De pakketjes voorzichtig openen. Het kookvocht uit de pakketjes over de rijst schenken en er luchtig doorheen scheppen. De rijst op voorverwarmde borden scheppen. Vis en groenten er met een spatel over verdelen. Direct serveren.

Opbrengst:

4 broodjes