Voorbereiding:
40 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
65 min.

Deze moderne versie van het bekende Grieks-Turkse gebak bestaat uit een vulling van gedroogde dadels, gedroogde abrikozen en pistachenootjes in laagjes filodeeg. Hoewel deze baklava minder vet en honing bevat dan de traditionele, is hij absoluut bijzonder lekker, en een gegarandeerd succes.


Ingrediënten:

  • 50 g boter
  • 2 el zonnebloemolie
  • 75 g gedroogde abrikozen, fijngehakt
  • 100 g ontpitte gedroogde dadels, fijngehakt
  • 125 g pistachenootjes, fijngehakt

Bereidingswijze:

1Verhit boter en olie langzaam in een pan tot de boter is gesmolten en is vermengd met de olie. Neem de pan van het vuur en houd apart. Meng abrikozen, dadels, nootjes, kaneel en 4 el van de honing in een kom. Houd apart.

2Verwarm de oven voor op 220 °C. Vet een lage bakvorm van 18 × 28 cm licht in met wat van het boter-oliemengsel.

3Leg 1 vel filodeeg op de bodem van de vorm; eventueel kunt u het filodeeg langs de wanden omhoog laten staan. Bestrijk het licht met het boter-oliemengsel. Leg er op dezelfde manier nog 4 vellen op. Verdeel hier eenderde van het fruitmengsel over.

4Herhaal het beleggen met filodeeg en toevoegen van fruitmengsel nog 2 keer. Leg de resterende 5 filovellen op het fruitmengsel en bestrijk ze één voor één met het botermengsel. Snijd overtollig deeg van de randen weg.

5Maak in de bovenkant van het deeg met een scherp mes een patroon van 20 vierkantjes. Bak 15 minuten en verlaag dan de oventemperatuur tot 180 °C. Bak nog eens 10-15 minuten totdat de baklava krokant en goudbruin is.

6Warm ondertussen de resterende 4 el honing al roerend op met het sinaasappelsap, totdat de ingrediënten gemengd zijn.

7Neem de vorm na het bakken uit de oven en verdeel het honingmengsel gelijkmatig over de bovenkant. Laat het gebak in de vorm afkoelen. Snijd de afgekoelde baklava in vierkantjes.

Opbrengst:

20 broodjes