Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
90 min.

Een lekker taartje als variatie op gekookte of gebakken aardappelen. Ooit geproefd in een Frans restaurant en later thuis geprobeerd te maken.


Ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen (vastkokend)
  • 1 ui
  • 300 ml creme fraiche
  • handje vol verse peterselie
  • 250 gr geraspte kaas
  • 1 pak filodeeg (of bladerdeeg)

Bereidingswijze:

1Neem een springvorm en vet deze alvast in met een beetje boter. Voorzie het boterlaagje van een laagje bloem.

2Doe de creme fraiche en ei in een kom. Voeg daar peper, zout en fijngehakte peterselie naar smaak aan toe. Een beetje royaal zijn met zout en peper mag, dit mengsel bepaalt wat dat betreft de smaak.

3Schil nu de aardappelen. Zet ondertussen een grotere pan met ruim water op en verwarm de oven voor op 200 graden.

4Snij de aardappels in dunne plakjes. Probeer de plakjes allemaal op zoveel mogelijk dezelfde dikte af te snijden. Snij ook de ui in dunne ringen en snij de ui-ringen daarna in vieren.

5Inmiddels zal het water koken. Kook hierin de aardappelen zo’n 15 minuten. Belangrijk is dat ze niet helemaal gaar worden,anders vallen de plakjes uit elkaar als je ze in de bakvorm wilt leggen. Gewoon even goed in de gaten houden dus. Daarna afgieten.

6Neem de beboterde en bebloemde springvorm en bedek de bodem en de rand met het deeg. Vervolgens vul je de vorm laagje voor laagje met de aardappelschijfjes, afgewisseld met een beetje ui en af en toe een beetje van het creme fraiche mengsel. Bewaar een klein beetje van dit mengsel tot het laatst.

7Neem nu het laatste restje van het creme fraiche mengsel en voeg hier de geraspte kaas aan toe. Roer dit tot een papperig mengsel. Verdeel dit vervolgens over de bovenkant van de taart.

8Plaats de taart in het midden van de oven en bak hem af in ca. 45 – 60 minuten, totdat de bovenkant een mooi goudbruin korstje krijgt. Snij vervolgens de taart in punten en serveer hem warm.

Opbrengst:

8 broodjes