Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
450 min.
Klaar in:
480 min.

Een hele kalkoen gevuld met groenten en overgoten met witte wijn en vervolgens in de oven gebraden. Op de Kookhulp pagina kun je meer informatie vinden voor het bereiden van een kalkoen.


Ingrediënten:

  • 1 (van 8 kilo) hele kalkoen (ontdooid)
  • 290 gram gekoelde boter, in blokjes gesneden
  • 450 gram babyworteltjes
  • 2 grote uien, grof gehakt
  • 3 stengels selderij, grof gehakt
  • 1 bol knoflook, overdwars doormidden gesneden

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 150 graden. Leg een ovenrooster in een braadslee.

2Maak de kalkoen schoon, verwijder de nek en ingewanden en spoel de kalkoen af met water, van binnen en buiten. Dep de kalkoen droog met keukenpapier. Leg de kalkoen op het rooster. Maak met je vingers de huid los. Leg de blokjes boter onder de huid van de borst, verdeel ze zo gelijkmatig mogelijk over de gehele borst. Prik 4 of 5 houten cocktailprikkers door de huid in het vlees om de huid als het kookt veilig te stellen zodat het niet losraakt.

3Meng in een kom de wortelen, uien, selderij, de twee knoflookhelften, tijm, salie, laurier, zout en peper. Vul de holte van de kalkoen met zoveel van de groenten en specerijen als past, strooi de rest over de bodem van de braadslee. Til de kalkoen rechtop zodat de opening naar boven is en giet de hele fles Chardonnay in de vogel, zodat de wijn in de pan vloeit. Leg de kalkoen terug op het rek en maak eventueel vast met touw. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie.

4Rooster de kalkoen in de voorverwarmde oven totdat het vlees op het bot niet langer roze is, ongeveer 7 uur. Haal de kalkoen uit de oven, verwijder de folie, en rooster tot het vel bruin en knapperig is, nog eens 25 tot 30 minuten. Een vleesthermometer ingestoken in het dikste gedeelte van een dij (vlakbij het bot) moet minstens 82 graden aangeven. Haal de kalkoen uit de oven en laat 10 minuten rusten alvorens aan te snijden. Serveer de gekookte wortelen, ui en selderij samen met de kalkoen, indien gewenst.

Opbrengst:

15 broodjes