Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
15 min.
Klaar in:
75 min.

Dit is een nieuwe, gezonde variant van het heerlijke, populaire Griekse gerecht. Om de hoeveelheid voedingsvezels en voedingsstoffen te verhogen, gebruikt u zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. De vulling wordt gekruid door de knoflook en verse kruiden, zoet dankzij de rozijnen en knapperig door de walnoten.


Ingrediënten:

  • 200 g zilvervliesrijst
  • 24 grote wijnbladeren in pekel, circa 125 g in totaal als ze zijn uitgelekt
  • 3 el olijfolie, extra vergine
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 flinke teen knoflook, fijngesneden
  • 1 el fijngehakte peterselie
  • 1 el fijngehakte verse munt
  • 1 el fijngehakte verse dille

Bereidingswijze:

1Doe de rijst in een pan en voeg 600 ml water toe. Breng aan de kook. Roer, dek af met een goed sluitend deksel en laat 30-40 minuten zachtjes sudderen, of tot de rijst gaar is en al het water heeft geabsorbeerd. Haal de pan dan van het vuur.

2Terwijl de rijst kookt, laat u de wijnbladeren uitlekken. Spoel ze af met koud water en dep ze daarin droog met keukenpapier.

3Verhit 2 eetlepels van de olie in een pan op een middelhoog vuur. Voeg de ui en de knoflook toe en bak ze 5-8 minuten of tot ze zacht maar niet bruin zijn. Roer af en toe. Haal de pan van het vuur en voeg de peterselie, de munt, de dille, de citroenschil en de rozijnen toe.

4Doe de walnoten in een kleine koekenpan en rooster ze op een middelhoog vuur tot ze bruin zijn en hun aroma vrijgeven. Roer voortdurend.

5Voeg de geroosterde walnoten, de gekookte rijst en dan het citroensap (u hebt het misschien niet allemaal nodig) aan het uienmengsel toe en breng op smaak met peper en zout. Meng goed.

6Leg een wijnblad plat op het werkblad en schep er in het midden circa twee lepels van het rijstmengsel op. Plooi het blad met de kant van het steeltje over de vulling en rol het op tot een cilinder. Herhaal dit met de rest van de wijnbladeren en de vulling.

7Leg de rolletjes met de naad naar beneden in de stoomkoker en smeer ze bovenaan in met de resterende eetlepel olijfolie. Dek af en stoom de rolletjes 10-15 minuten tot ze kokendheet zijn. Serveer heet of op kamertemperatuur, gegarneerd met de partjes citroen en de takjes verse kruiden.

Opbrengst:

8 broodjes