Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
75 min.

Heerlijk en gemakkelijk volkorenbrood. Het recept is voor 3 broden.


Ingrediënten:

  • 750 ml warm water (45 C)
  • 15 g (2 zakjes) droge gist
  • 5 eetepels (75 ml) honing
  • 675 g bloem
  • 50 g boter, gesmolten

Bereidingswijze:

1Meng in een grote kom het warme water, de gist en 5 eetlepels honing. Roer er dan de bloem door. Laat het 30 minuten staan, of tot zich belletjes beginnen te vormen.

2Meng 50 g gesmolten boter, het zout en de rest van de honing erdoor. Roer de helft van het volkorenmeel erdoor.

3Bestuif een werkoppervlak met bloem en kneed het deeg met de rest van het volkorenmeel tot het nog maar nauwelijks aan de handen kleeft – je kunt het van het aanrecht afnemen, maar het is nog plakkerig. Misschien moet er wat extra volkorenmeel bij. Leg het deeg in een met olie bestreken kom en draai het een keer om zodat het deeg helemaal met olie bedekt is. Leg een theedoek op de kom en laat het op een warme plaats rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

4Druk het deeg plat met een vuist, kneed het licht en vorm er 3 broden van. Leg die in ingevette broodvormen van ca. 10×25 cm. Laat het deeg rijzen tot het 2 of 3 cm boven de rand van de broodvorm uitkomt.

5Bak de broden 25 tot 30 minuten op 180 C. Strijk met een kwastje de resterende boter uit over de bovenkant van de broden om te voorkomen dat de korst hard wordt. Laat de broden helemaal afkoelen op een rooster.

Opbrengst:

36 broodjes