Voorbereiding:
60 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
100 min.

Een vegetarische ‘paté’ van peulvruchten, noten en kleurige groenten vormt een prachtig alternatief voor een braadstuk. Linzen bevatten weinig vet maar relatief veel eiwit en ze geven deze paté een heerlijke smaak. U serveert hem met een snelle tomatensaus.


Ingrediënten:

 • 200 g rode linzen
 • 4½ dl groentebouillon
 • 1 laurierblad
 • 100 g ongezouten cashewnoten
 • 1½ eetl. olijfolie
 • 1 grote ui, gesnipperd
 • 1 grote of 2 kleine preien, in dunne ringen
 • 1 rode paprika, zaden verwijderd, in kleine stukjes
 • 100 g champignons, in kleine stukjes
 • 1 teen knoflook, uitgeperst
 • 1 eetl. citroensap
 • 100 g volkorenbroodkruimels
 • 3 eetl. peterselie, fijngesneden
 • 75 g belegen kaas, geraspt
 • 1 ei, losgeroerd

Bereidingswijze:

1Spoel de linzen af in een zeef en laat ze uitlekken. Doe ze samen met de bouillon en het laurierblad in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de linzen afgedekt 15 min. zachtjes koken tot ze zacht zijn en de bouillon is opgenomen. Schep de linzen tegen het einde van de kooktijd een- of tweemaal om, zodat ze niet aanbranden. Verwijder het laurierblad.

2Rooster ondertussen de cashewnoten in een pan met antiaanbaklaag op matig vuur, onder regelmatig omscheppen, tot ze lichtbruin kleuren. Laat ze afkoelen en hak ze grof. Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een cake- of broodvorm of een ovenschaal van ca. 1½ l inhoud met een vel bakpapier.

3Schenk de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui 5 min. op matig vuur. Schep de helft van de gefruite ui op een schoteltje. Voeg de prei, paprika, champignons en knoflook toe aan de pan en bak de groenten nog 5 min.; roer af en toe. Meng er het citroensap erdoor.

4Schep de gare linzen en groenten in een kom en laat ze enkele minuten afkoelen. Meng er de broodkruimels, cashewnoten en 2 eetl. peterselie door. Schep er vervolgens de geraspte kaas en het ei door. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep dit mengsel in de geprepareerde vorm. Strijk de bovenkant glad af en dek af met een licht ingevet velletje aluminiumfolie.

5Bak de notenpaté 30 min. Verwijder het folie en bak de paté nog 30 min., of tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt. Neem de paté uit de oven en laat hem 10 min. afkoelen in de vorm. Stort hem en snijd hem in dikke plakken.

6Maak de tomatensaus terwijl de paté in de oven staat. Doe de resterende ½ ui met de overige ingrediënten voor de saus in een pannetje. Breng de saus aan de kook, draai het vuur laag en laat hem afgedekt 20 min. zachtjes pruttelen en enigszins inkoken. Schep er kort voor het serveren de resterende eetlepel peterselie door.

Opbrengst:

4 broodjes