Voorbereiding:
90 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
120 min.

Deze lasagne is een voedzame maaltijd boordevol vitaminen dankzij de zeevruchten en de vele groenten. Kies groenten die op het moment vers verkrijgbaar zijn. Is het seizoen van erwten, asperges en snijbonen voorbij, probeer dan broccoli, boerenkool en gesauteerde champignons. Serveer met brood en een gemengde salade.


Ingrediënten:

 • 3 el olijfolie, extra vergine
 • 1 kleine venkelknol, in blokjes gesneden
 • 1 ui, fijngesneden
 • 4 teentjes knoflook, grofgesneden, of naar wens
 • 2 el grofgehakte verse peterselie
 • ¼ – ½ tl venkelzaden
 • ¼ – ½ tl gedroogde, gemengde Italiaanse kruiden
 • snufje geplette gedroogde chilipepers
 • 125 g schoongemaakte inktvis
 • 125 g zalmfilet, zonder vel en in blokjes gesneden
 • 125 g rauwe steurgarnalen, gepeld
 • 125 g gemengde schaaldieren
 • 150 ml droge witte wijn
 • 150 ml vis- of groentebouillon

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 180 °C. Verhit 2 eetlepels van de olie in een grote pan. Voeg de venkel, de ui en de helft van de knoflook toe. Bak circa 5 minuten of tot de ui zacht is. Voeg dan de peterselie, de venkelzaden, de Italiaanse kruiden en de chilipeper toe. Bak alles 1-2 minuten.

2Voeg de inktvis en de zalm toe en bak circa 1 minuut. Voeg dan de garnalen en de schaaldieren toe. Bak ze kort, circa 30 seconden, schep de zeevruchten vervolgens met een schuimspaan in een kom en zet ze opzij.

3Voeg de wijn, de bouillon, de citroenschil, de laurierblaadjes en het worteltje toe aan het vocht dat in de pan is achtergebleven. Kook het 5 minuten of tot de vloeistof tot circa 100 ml is ingedikt. Doe de tomaten erbij en kook 3-4 minuten op een hoog vuur of tot de saus is ingedikt en sterk smaakt.

4Voeg de snijbonen en de rest van de knoflook toe. Dek de pan af en laat 10 minuten koken. Voeg de courgette toe en breng op smaak. Doe dan de asperges en de erwten erbij. Laat vervolgens 5 minuten afgedekt koken.

5Vet een diepe, vierkante vuurvaste schotel van 28 cm in met een beetje van de rest van de olie. Schep twee derde van de groenten met een schuimspaan uit de pan en in de schotel. Gooi de laurierblaadjes weg. Leg er dan een laag lasagne over en zorg ervoor dat de blaadjes elkaar net overlappen. Voeg de zeevruchten en een tweede laag lasagnevellen toe. Voeg ten slotte de rest van de groenten toe en giet de saus erover. Eindig met een laag lasagnevellen.

6Meng de ricotta met de eieren en de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met een beetje nootmuskaat, zout, peper en cayennepeper. Giet het mengsel gelijkmatig over de lasagne en besprenkel met de rest van de olijfolie.

7Bak de lasagne gedurende 30 minuten of tot hij helemaal warm is en bovenaan goudbruin wordt. Serveer de lasagne onmiddellijk.

Opbrengst:

6 broodjes