Voorbereiding:
35 min.
Klaar in:
35 min.

Dit gerecht combineert verse witte asperges met gerookte ham en een verrukkelijke saus. Heerlijk voor in het aspergeseizoen!


Ingrediënten:

  • 1 kilo middelgrote witte asperges
  • 1 theelepel suiker
  • zout
  • 200 gr plakjes gerookte ham
  • ½ bosje peterselie, of een handvol kervel
  • 1 teentje knoflook

Bereidingswijze:

1Was de asperges en schil ze van het kopje tot het uiteinde. Snij de houtige onderkant eraf. Vul een grote pan, het liefst een aspergepan, met ruim water en suiker en een flinke snuf zout. Kook de asperges hierin afhankelijk van de dikte in 18-25 minuten beetgaar. Asperges laten uitlekken en tot serveren warm houden.

2Eventuele vetrand van de ham afsnijden en de ham in plakjes van 2cm breed snijden. Spreid de plakjes uit op een serveerschaal.

3Peterselie of kervel wassen en droogdeppen en hak de blaadjes fijn.

4Snij de knoflook grof en leg deze in een vijzel. Voeg ½ theelepel zout toe en plet met een stamper tot een fijne pasta.

5Doe de eidooier in een kom om de mayonaise te maken. Voeg knoflook en ½ eetlepel citroensap toe en mix met een elektrische handmixer tot een dikke crème. Voeg eerst druppelgewijs en dan per eetlepel de beide oliesoorten door terwijl je mixt. Tot slot voeg je de yoghurt en ½ eetlepel citroensap door en mix goed door. Op smaak brengen met witte peper en zout.

6Leg de lauwwarme asperges op de ham en schenk de saus erover. Bestrooi met gehakte peterselie of kervel. Lekker met witbrood of gekookte aardappelen.

Opbrengst:

4 broodjes