Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
30 min.
Klaar in:
40 min.

Voorgerecht van witte en groene asperges geserveerd op een broodje van bladerdeeg en overgoten met een zelfgemaakte roomsaus met verse tuinkruiden.


Ingrediënten:

  • 12 witte asperges
  • 8 groene asperges
  • 250 gram bladerdeeg
  • 1 bos peterselie
  • 1 bos bieslook
  • 1 bos kervel
  • 1 bos basilicum

Bereidingswijze:

1Schil de witte asperges voor tweederde en de groene voor de helft (onderste helft). Snij de harde uiteinden af. Breng ruim water aan de kook met een klont boter. Voeg de witte asperges toe en kook vier minuten. Voeg dan de groene asperges toe en kook nog twee minuten. Laat nu beide soorten asperges nagaren in het hete water (ong 20 minuten).

2Pluk de blaadjes van de tuinkruiden van de steeltjes. Zet alvast een waterbad klaar om de saus straks au bain-marie warm te houden.

3Smelt de boter in een gewone steelpan, laat wat uitbruisen en voeg dan de bloem toe. Gaar deze onder voortdurtend roeren gedurende vijf minuten. Voeg dan zoveel kookvocht van de asperges toe tot een gebonden saus ontstaat. Laat nog 2 minuten doorgaren en voeg dan de tuinkruiden toe. Roer dan de room erdoor en de Noilly Prat en breng op smaak met peper en zout. Houd de saus au bain-marie warm.

4Snij uit het bladerdeeg 4 rechthoeken van 15 bij 7 centimeter, bestrijk ze met eigeel en bak ze goudbruin in een oven van 200⁰C. Snij de rechthoeken dan horizontaal door.

5Gebruik bij het serveren in totaal 3 witte en 2 groene asperges per persoon en leg ze om en om. Leg op de onderstukken van het deeg de asperges, bedruip met saus en leg er de bovenstukken bladerdeeg op zodat min of meer een broodje ontstaat. Serveer 1 broodje per persoon.

Opbrengst:

4 broodjes