Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
70 min.

Verse takjes rozemarijn dienen als aromatische prikkers en geven dit eenvoudige, gezonde gerecht een stijlvolle uitstraling. U kunt echter ook metalen spiesjes gebruiken. Serveer met een salade van rucola.


Ingrediënten:

  • 24 kleine, nieuwe krielaardappeltjes van gelijke grootte
  • 8 takjes rozemarijn, elk ca. 20 cm lang
  • 2 eetl. olijfolie
  • 4 eetl. balsamico
  • 1 eetl. dijonmosterd
  • 4 eetl. appelsap
  • 4 dikke preien, alleen het wit
  • 8 dikke plakjes magere bacon

Bereidingswijze:

1Kook de aardappeltjes 10 min. in een pan met lichtgezouten kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit de pan. Houd het water net aan de kook.

2Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes, maar laat aan de bovenkant een toefje zitten. Snijd de naaldjes fijn: u hebt hiervan 4 theel. nodig (de rest kunt u weggooien). Vermeng in een grote kom de olijfolie, azijn, mosterd, fijngesneden rozemarijn en het appelsap. Schep de gekookte aardappeltjes hiermee om. Laat ze 30 min. marineren.

3Snijd ondertussen de preien elk in 8 mootjes van 2-3 cm dik. Kook de prei ca. 8 min. in zachtjes kokend water. Giet ze af in een vergiet.

4Rek de plakjes bacon op langs de botte kant van een mes en snijd ze dwars doormidden. Boor met een metalen spiesje in elk stuk prei een gaatje. Omwikkel de helft van de stukken prei met reepjes bacon.

5Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Laat de aardappeltjes uitlekken (vang de marinade op) en prik in elke aardappel een gaatje. Steek de aardappeltjes en de stukken prei (met en zonder spekreepje) om en om aan de rozemarijntakjes.

6Grill de spiesjes 8-10 minuten tot ze een mooie kleur hebben. Keer ze halverwege en bestrijk ze met de resterende marinade. Serveer de spiesjes direct.

Opbrengst:

4 broodjes