Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
20 min.

Verse kokkels lenen zich perfect voor een smakelijke pastasaus. Het bij het koken vrijkomende vocht hoeft maar een klein beetje op smaak gebracht te worden met knoflook, wijn en kruiden. Geen wonder dat dit een Italiaanse klassieker is.

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo kokkels
  • een paar takjes tijm en marjolein
  • 2,5 dl droge witte wijn, zoals Pinot Griggio
  • 1 dl olijfolie
  • 4 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 4 eetl peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze:

1De kokkels onder koud stromend water wassen en schoonschrobben. Gooi gebroken en hele zware schelpen (vaak vol zand) weg.


2Kokkels, wijn en takjes kruiden in een grote, afgesloten pan aan de kook brengen en laten koken tot alle schelpen open zijn. Schenk de schelpen vervolgens boven een kom door een zeef.

3Even laten afkoelen en vervolgens kokkels uit de schelp halen; kokkels apart zetten en schelpen weggooien. Per bord 3 kokkels in de schelp bewaren ter garnering.


4Een grote pan gezouten water aan de kook brengen en hierin de linguine al dente koken. Vooral niet te lang laten koken, omdat de pasta later nog even in het kokkelvocht wordt gekookt.

5In een grote, brede braadpan de olijfolie verhitten en hierin knoflook sauteren tot deze goudgeel is. Door een fijne zeef het kokkelvocht erbij schenken. Laat het vocht op een hoog vuur tot de helft indikken. De pasta afgieten als deze gaar is en samen met verse, fijngesneden kruiden aan de braadpan met kokkelvocht toevoegen. Een paar minuten al roerend laten sudderen en eventueel naar smaak zout en peper toevoegen.

6In grote, diepe borden serveren, gegarneerd met de kokkelschelpen.