Voorbereiding:
30 min.
Bereiding:
240 min.
Klaar in:
300 min.

Om eens iets anders op de tafel te zetten met kerst; probeer dit recept voor griekse geroosterde kalkoen.


Ingrediënten:

  • 1 (6kg) hele kalkoen
  • 3 uitgeperste citroenen
  • 50g boter
  • 4 middelgrote uien, gehakt
  • 2 kalkoen levers, fijngehakt
  • 500g lamsgehakt
  • 450g langkorrelige witte rijst

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 230 C / gasovenstand 8. Spoel de kalkoen van binnen en buiten af en dep droog met keukenpapier. Wrijf 1/3 van het citroensap over de kalkoen en aan de binnenkant van de buikholte. Zet apart.

2Smelt boter in een grote koekenpan op matig vuur. Bak de uien in 5 minuten zacht. Voeg de fijngehakte lever en lam toe. Bak en verkruimel dit tot het gelijkmatig bruin is. Roer de rijst, kaneel, munt en tomatenpuree erdoor. Roer 1/3 van het water erdoor en bestrooi met zout en peper. Kook op laag vuur onder gedurend roeren nog 10 minuten.

3Vul de kalkoen met de vulling en maak dicht. Leg op een rooster in een ondiepe braadslee, en schenk het resterende water in de braadslee. Meng de resterende citroensap met de gesmolten boter. Dit is de marinadesaus.

4Bak 1 uur in een voorverwarmde oven, zet dan de temperatuur van de oven lager naar 180 C / gasovenstand 4 en braad nog 2 uur langer door, tot de temperatuur in het dikste deel van de dij 80 C heeft bereikt. Bedruip af en toe met de gesmolten boter en citroensap. Laat 30 minuten op kamertemperatuur rusten alvorens aan te snijden.

Opbrengst:

12 broodjes