Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
300 min.
Klaar in:
315 min.

Ik ga dit jaar mijn 34e kerstdiner bereiden. Met dit recept kun je een heerlijk malse en sappige kalkoen op tafel zetten.


Ingrediënten:

  • 1 kalkoen, 10 kg, of groter
  • 450 – 900 gr worstvlees (van worsten zonder de huls)
  • zout en peper

Bereidingswijze:

1Zet de oven op 250°C / gasovenstand 9 of zo heet als het kan. Zet een van de roosters bijna op de bodem van de oven. Haal alle ingewanden uit de kalkoen en was ze grondig. Leg ze in een pan met koud water, breng aan de kook, breng op smaak met zout en laat afgedekt op de kookplaat staan tot het gaar is. Vul het water bij, indien nodig.

2Was de kalkoen van binnen en van buiten. Droog voorzichtig op het werkblad met de borst naar beneden. Stop het worstvlees tegen de borstkas van de kalkoen aan. Vul de holte NIET, want dan zal het nooit gaar worden.

3Met behulp van een braadslee leg je de kalkoen (nog steeds met de borst naar beneden) op een rooster. Leg een laag folie losjes op de bovenkant. Schuif de kalkoen in de oven.

4Na 45 minuten, zet je de oven op 170 of 180°C / gasovenstand 3 of 4, en laat je de kalkoen er 3 tot 4 uur in staan als hij wat aan de kleinere kant is, of 5 uur voor een grotere kalkoen.

5Je hoeft de kalkoen niet te bedruipen. Het vet in het worstvlees zal ervoor zorgen dat de kalkoen niet droog wordt.

6Test de gaarheid met ofwel een vleesthermometer (de beste optie – ze zijn vrij goedkoop) of doorboor het dikste deel van de borst en het dijbeen. De kalkoen is gaar als hij 80°C op beide plaatsen is, of wanneer de sappen helder zijn.

7Wanneer de kalkoen gaar is, verwijder je de folie en laat hem nog 10 – 15 minuten in de oven bruinen.

8Haal de kalkoen uit de oven en houd hem warm, met de borstzijde naar beneden. Laat 45 – 60 minuten rusten, terwijl je de saus met behulp van de sappen op de bodem van de braadslee gemengd met de prachtige bouillon van de ingewanden maakt. Laat indikken met wat bloem.

9Om te serveren draai je de borstzijde naar boven. Alle sappen worden nu opnieuw opgenomen in het borstvlees. Verwijder een poot en zet apart. Snijd langs het borstbeen naar de ribbenkast.

10Met het donkere vlees maak je de beste curry – dus geef de borst aan je gasten met een klein beetje van het dijvlees en een kleine hoeveelheid worstvlees. Voeg dan wat van je apart-gekookte salie en ui-vulling toe, dit is de beste manier om het te doen!

11Serveer en geniet van alle complimenten!

Opbrengst:

20 broodjes