Voorbereiding:
25 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
85 min.

Een heerlijke, hartige, quiche-achtige taart die ik als een vegetarisch hoofdgerecht gebruik. Als u mini taartvormen gebruikt kunt u er een voorgerecht van maken. Ik krijg altijd een enthousiast onthaal!


Ingrediënten:

  • 1 pakje bladerdeeg
  • 590 gr boter, gesmolten
  • 425 gr ui, fijngesneden
  • 775 gr portobello paddestoelen, grof gesneden
  • 2 eetlepels verse tijm, zeer fijngesneden

Bereidingswijze:

1De oven voorverwarmen op 200°C/gasstand 6. Een bakplaat licht invetten.

2Een taartvorm van 25 cm met bladerdeeg bedekken. Laat het deeg 2,5 cm over de rand komen.

35-10 minuten in de voorverwarmde oven bakken zodat het deeg stevig wordt.

4Resterende vel(len) bladerdeeg in repen van 2,5 cm snijden. De repen over de bakvorm leggen en de bakvorm met gebakken en ongebakken bladerdeeg minstens 30 minuten (maximaal 24 uur) in de koelkast zetten.

5Intussen in een koekenpan op een matig hoog vuur de boter smelten. Ui erdoor roeren en in ong. 6 minuten zacht en doorzichtig bakken. Paddestoelen en tijm erdoor roeren en bakken tot de paddestoelen zacht zijn en hun vocht verloren hebben (ong. 6 minuten). De roomkaas toevoegen en roeren tot deze gesmolten is. Op smaak brengen met zout en peper.

6Het paddestoelmengsel over de taartbodem verdelen. De deegrepen in een traliepatroon (dus met tussenruimte) over de vulling leggen. De uiteinden van de repen samenvouwen met de rand van de taartbodem. Teveel aan deeg eraf snijden zodat het oppervlak zo egaal mogelijk is.

7In een kommetje eidooier en melk opkloppen en daarmee de bovenkant van de taart insmeren.

8Ong. 45 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot het deeg goudbruin is en de vulling heet (Na 30 minuten baktijd op gaarheid controleren). De taart 30 minuten laten afkoelen alvorens te serveren.

Opbrengst:

8 broodjes