Voorbereiding:
10 min.
Bereiding:
40 min.
Klaar in:
50 min.

Soms op boerenmarkten vind je echt verse bietjes met bladeren die nog niet zijn verwelkt. Als ik deze vind, maak ik altijd deze mooie risotto. Het duurt een tijdje en je moet een hele tijd bij het fornuis staan om te roeren, maar het is zeker de moeite waard.


Ingrediënten:

  • Bladeren van een tot twee trossen rode bieten (5-6 handenvol gehakte bladeren)
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, zeer fijngesneden
  • 1 liter kippenbouillon, sudderend
  • 1 sjalotje, fijngesneden

Bereidingswijze:

1Was de bieten bladeren grondig en hak ze fijn. Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan en bak de knoflook 2 minuten op een matig vuur. Meng de bladeren erdoor en bak 4-5 minuten tot ze uiteenvallen. Zet apart.

2Verhit de resterende 4 eetlepels olie in een pan met zware bodem. Fruit de sjalotten en voeg het laurierblaadje toe. Doe de rijst in de pan en roer goed zodat deze gelijkmatig wordt bedekt met de olie. Bak 2-3 minuten tot de rijst een beetje is geroosterd. Blus af met witte wijn.

3Verwarm de kippenbouillon. Giet 125 ml bij de rijst en kook zachtjes op een matig vuur. Zodra de bouillon opgenomen is, voeg je de volgende 125 ml toe enzovoort enzovoort, totdat na 30 minuten de hele liter bouillon is gebruikt. Het mengsel moet altijd zachtjes koken. Het is heel belangrijk om te roeren en de houten lepel over de bodem van de pan te blijven halen. Arborio rijst is zeer kleverig en zal gemakkelijk vastkleven aan de pan.

4Als alle bouillon is gebruikt, maar de rijst is nog niet zacht genoeg, voeg dan een beetje warm water toe.

5Meng de Parmezaanse kaas met de rijst en roer de rode bietbladeren erdoor. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct (als je risotto te lang laat staan, wordt hij kleverig).

Opbrengst:

4 broodjes