Voorbereiding:
310 min.
Bereiding:
75 min.
Klaar in:
385 min.

Dit krentenbrood is afkomstig uit Wales en de naam betekent ‘gevlekt brood’. Bakkers bereiden dit brood doorgaans met gist, thuis kunt u het met bakpoeder maken. Het gedroogde fruit wordt geweekt in thee, zodat het brood heel sappig en goed houdbaar wordt. Serveer het in dikke sneden, besmeerd met boter of zachte roomkaas.


Ingrediënten:

  • 2 zakjes thee, bijvoorbeeld Ceylon
  • 330 ml kokend water
  • 225 g gemengd gedroogd fruit
  • 175 g zelfrijzende witte bloem
  • 175 g volkorenbloem (eventueel zelfrijzend)

Bereidingswijze:

1Leg de theezakjes in een vuurvaste maatbeker en giet het kokend water erover. Roer even en laat dan 3-4 minuten trekken. Doe het gedroogde fruit in een kom. Haal de theezakjes uit de maatbeker en giet de thee over het fruit. Dek de kom af en laat ten minste 5 uur of een nacht weken.

2Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet een broodvorm van 900 ml in en bedek deze met bakpapier. Zeef de witte en de volkorenbloem, het bakpoeder en de kruiden boven een kom, en voeg ook zemelen uit de zeef en de suiker toe.

3Voeg het geweekte gedroogde fruit toe, samen met de thee, en voeg ook het losgeklopte ei toe. Meng het ei en het fruit een beetje, en meng ze dan goed met het bloemmengsel. Het deeg moet zo vloeibaar zijn dat het van een lepel afdruipt. Voeg indien nodig nog 2-3 theelepels heet water toe.

4Schep het deeg in de broodvorm en strijk het glad. Bak het brood circa 1¼ uur of tot het goed gerezen en stevig is. De korst moet mooi bruin zijn en mag iets barsten. Dek het brood tijdens de laatste 20 minuten van de baktijd losjes af met folie als het te bruin wordt.

5Laat het brood in de broodvorm afkoelen gedurende circa 5 minuten, en leg het dan op een rooster om helemaal af te koelen. Dit brood smaakt vooral heel goed als het 1-2 dagen oud is. U kunt het in een plastic zak tot 5 dagen bewaren op een koele plaats.

Opbrengst:

12 broodjes