Voorbereiding:
15 min.
Bereiding:
60 min.
Klaar in:
75 min.

In deze rijke, verwarmende soep worden 2 leden van de uienfamilie, prei en ui, zachtjes gesmoord in een beetje boter en olijfolie tot ze licht karameliseren. Dunne schijfjes aardappel zorgen voor extra koolhydraten en binden de bouillon. De knapperige croutons met kaas en walnoten maken deze soep helemaal af. Serveer hem als lunch of avondmaaltijd.


Ingrediënten:

 • 15 g boter
 • 1 eetl. olijfolie
 • 3 grote uien, in dunne halve ringen
 • 2 preien, gehalveerd en in dunne ringen
 • 1 teen knoflook, uitgeperst
 • 2 theel. verse tijmblaadjes
 • ½ theel. kristalsuiker
 • 1 eetl. sherryazijn
 • 3 kleine, kruimige aardappeltjes (ca. 300 g)
 • 1½ l runderbouillon (liefst zelfgemaakt, zie blz. 28)
 • 4 sprietjes bieslook, fijngesneden

Bereidingswijze:

1Verhit de boter met de olijfolie in een grote pan. Ui, prei en 1 eetl. water toevoegen. Fruit ze 7-8 min. op matig vuur, onder af en toe omscheppen. Draai het vuur zeer laag en laat de groenten afgedekt 20-25 min. zachtjes smoren; roer af en toe om.

2Zet het vuur iets hoger, voeg de knoflook, tijm en suiker toe en schep de groenten nog 1 min. om. Giet de azijn erbij en bak de groenten al roerend nog 3-4 min., zodat ze karameliseren en goudbruin kleuren.

3Schil de aardappels, snijd ze overlangs doormidden en vervolgens in schijfjes. Voeg ze samen met de bouillon toe aan de groenten. Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep afgedekt 15-20 min. zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn en stukkoken, zodat ze de soep binden. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm de grill voor.

4Maak ondertussen de croutons. Snijd de korstjes van het brood en verdeel elk sneetje in 4 driehoekjes. Leg ze op een bakplaat en rooster ze aan beide kanten lichtbruin. Wrijf de croutons in met de snijvlakken van de doorgesneden teen knoflook. Bestrijk ze licht met mosterd. Verdeel de kaas en walnoten erover en druk ze licht aan.

5Rooster de croutons 2-3 min. onder de grill tot de kaas begint te smelten en de noten goudbruin kleuren.

6Strooi de bieslook over de soep. Serveer met de croutons erop.

Opbrengst:

4 broodjes