Voorbereiding:
65 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
75 min.

Perentaart “op z’n kop” met amandelen en bladerdeeg.


Ingrediënten:

  • voldoende bladerdeeg voor een taartvorm van ong. 24 cm doorsnede
  • 100 gr zachte boter
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 150 gr gemalen amandelen
  • 1,5 kilo vaste peren
  • crème fraîche ter garnering

Bereidingswijze:

1Het bladerdeeg 25 minuten laten ontdooien. De oven voorverwarmen op 190°C/gasstand 5.

2De bodem van een ronde ovenschaal of taartbodem van ong. 24 cm met 1/2 van de boter invetten. Bestrooien met 1/2 basterdsuiker en alle gemalen amandelen. Halveer de peren in lengterichting en verwijder klokhuis en schil. Verdeel de peren zo dicht mogelijk tegen elkaar over de bodem van de ovenschaal, met het snijvlak naar boven. Resterende suiker en vervolgens resterende boter erover verdelen. Zet de schaal op een middelmatig vuur en laat de peren 20 minuten karameliseren. Zet de schaal vervolgens 5 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant begint te karameliseren. Uit de oven nemen en apart zetten.

3Bedek de peren royaal met bladerdeed en druk dit aan alle kanten goed aan. Maak hier en daar een reetje in het bladerdeeg, zodat de stoom tijdens het bakken kan ontsnappen.

4Schuif de ovenschaal weer in de oven en bak nogmaals 20 minuten tot het deeg goudbruin is. Weer uit de oven nemen, afdekken met een iets grotere presenteerschaal, schaal en ovenschaal met ovenwanten oppakken, keren en de taart omgekeerd op het presenteerblad laten zakken.

5Iets laten afkoelen en serveren met een flinke lepel crème fraiche.

Opbrengst:

6 broodjes