Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
25 min.
Klaar in:
45 min.

Dit is een heerlijk recept om kabeljauwfilets iets feestelijks te geven. Gremolata is een Italiaans mengsel van peterselie, citroenschil en knoflook (en soms ansjovis). In dit recept wordt de gremolata gemaakt van broodkruimels en wordt de vis gebakken met sappige tomaten en courgettes en geserveerd met saffraanpuree.


Ingrediënten:

  • 2 citroenen
  • 55 g verse witte broodkruimels
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • peper en zout
  • 4 stukken kabeljauwfilet, zonder vel, circa 550 g in totaal
  • 2 tl grove mosterd

Bereidingswijze:

1Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de schil van 1 van de citroenen en knijp het sap eruit. Vang het sap op in een beker. Meng de schil met de broodkruimels, de peterselie en de knoflook en breng op smaak met peper en zout.

2Leg de kabeljauwfilets in een licht ingeoliede, grote vuurvaste schaal. Strijk de mosterd gelijkmatig uit over de vis en besprenkel die dan met het citroensap. Schik de tomaten en de courgette om de vis heen. Snijd de andere citroen in 4 partjes en leg ze bij de vis in de schaal.

3Schep het broodkruimelmengsel op de vis en druk zachtjes aan. Besprenkel met de olijfolie. Laat de vis 25 minuten bakken of tot hij gemakkelijk uit elkaar valt en bovenop knapperig is.

4Doe ondertussen de aardappelen in een pan, bedek ze met kokend water en voeg de saffraan toe. Laat de aardappelen 15-20 minuten koken of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken en plet ze met de melk. Breng de puree op smaak met peper en zout. Serveer de vis met de saffraanpuree, de tomaten en de courgettes.

Opbrengst:

4 broodjes