Voorbereiding:
20 min.
Bereiding:
10 min.
Klaar in:
30 min.

Maak dit stijlvolle voorgerecht alleen als u grote mosselen kunt kopen, want kleine mosselen worden te snel taai wanneer u ze grilt. Hoewel u slechts 24 mosselen nodig hebt voor dit recept, moet u ten minste 30 stuks kopen, omdat u er misschien enkele moet weggooien. Serveer de mosselen met stukjes stokbrood.


Ingrediënten:

  • 100 ml witte wijn of visbouillon, bij voorkeur zelfgemaakt
  • 1 grote ui, heel fijn gesneden
  • 3 flinke tenen knoflook, uitgeperst
  • circa 30 grote mosselen, schoongemaakt en zonder de baarden
  • 50 g vers volkorenbrood
  • 30 g peterselie, fijngesneden

Bereidingswijze:

1Giet de wijn of de bouillon in een steelpan, voeg de ui en de knoflook toe en breng op een hoog vuur aan de kook. Laat 1 minuut goed koken. Voeg de mosselen toe, dek de pan goed af en laat 2-3 minuten koken, terwijl u af en toe met de pan schudt. Haal het deksel van de pan en roer stevig door de mosselen. Haal de mosselen met een tang uit de pan zodra ze opengaan en leg ze opzij. Gooi mosselen die dicht blijven weg.

2Als de mosselen voldoende zijn afgekoeld, zodat u ze kunt vasthouden, verwijdert u de bovenste schelp. Leg 24 mosselen in één laag in een diepe vuurvaste schotel. Maak de mosselen los van de schelpen maar laat ze in de schelp liggen. Zet de schotel opzij.

3Verwarm de grill voor. Doe het brood in een keukenmachine of mixer en verwerk het tot kruimels. Voeg de peterselie, de parmezaanse kaas, de citroenschil, de cayennepeper en de olijfolie toe en verwerk het tot alles goed is gemengd.

4Leg met uw vingers op elke mossel een hoopje van het kaas-kruimelmengsel en druk het stevig aan, zodat de mossel helemaal is bedekt. Zet de schotel onder de grill en laat 2-3 minuten bakken, of tot de bovenlaag knapperig en lichtbruin is. Verdeel de mosselen over 4 aparte borden en serveer ze met de partjes citroen erbij.

Opbrengst:

4 broodjes