Voorbereiding:
45 min.
Bereiding:
20 min.
Klaar in:
65 min.

Met dit gerecht zult u indruk maken op uw gasten. De vulling bestaat uit couscous, die dankzij de saffraan prachtig goudkleurig is geworden, en uit garnalen, tomaten, erwten, lente-uitjes en koriander. De rucola zorgt voor een mooi contrast. Serveer als hoofdgerecht of als onderdeel van een buffet.


Ingrediënten:

  • 7 vellen filodeeg van 30 × 50 cm, totaal circa 210 g
  • 2 el olijfolie, extra vergine
  • 1 el sesamzaad
  • Couscousvulling
  • 300 g couscous
  • wat saffraandraadjes
  • 1 tl harissa
  • 500 ml kokendhete bouillon

Bereidingswijze:

1Maak eerst de vulling. Doe de couscous in een kom. Voeg saffraan en harissa toe aan de kokende bouillon en schenk die over de couscous. Roer door en laat 10 minuten intrekken. Alle bouillon moet worden opgenomen.

2Kook ondertussen de erwten 4-5 minuten in kokend water of volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af. Verwarm de oven voor op 190 °C.

3Wrijf de couscous met uw vingers los. Voeg de erwten, scampi, tomaten, lente-uitjes koriander en geraspte citroenschil en -sap toe. Meng goed en breng vervolgens op smaak met peper en zout.

4Leg een vel filodeeg in de breedte voor u. (Houd de rest van de filovellen afgedekt, om op die manier uitdrogen te voorkomen.) Bestrijk licht met olijfolie. Leg hierop een tweede vel, zodanig dat de lange kant zo’n 20 cm uitsteekt. Bestrijk dit vel ook licht met olijfolie.

5Leg aan de rechterkant van de eerste 2 vellen een derde vel, zodanig dat de lange kant zo’n 17,5 cm uitsteekt, zodat een rechthoek van ongeveer 67,5 × 50 cm ontstaat. Bestrijk dit vel ook licht met olie. Herhaal dit met nog 3 vellen, zodat de rechthoek de dubbele dikte krijgt.

6Schik de rucola langs een lange kant van de rechthoek. Verdeel hierover het couscousmengsel. Bestrijk de randen met olie en rol voorzichtig op, zodat een langwerpige rol ontstaat. Leg de rol voorzichtig op een bakplaat met antiaanbaklaag en vouw de uiteinden naar elkaar toe zodat een cirkel ontstaat. Verbind de uiteinden. Bestrijk de deegring licht met olie.

7Snijd het resterende vel filodeeg in reepjes, kreukel ze licht en leg ze op de ring. Bestrijk met de resterende olie en bestrooi met sesamzaad. Bak in circa 20 minuten goudbruin.

Opbrengst:

6 broodjes